Депутати Львівщини закликають уряд не допустити екологічної катастрофи на Стебницькому "Полімінералі"

Депутати Львівщини закликають уряд не допустити екологічної катастрофи на Стебницькому "Полімінералі"

19.09.13 10:36 0 808
17 вересня 2013 року на сесії Львівської обласної ради депутати з ініціятиви голови комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації свободівця Олексія Балицького ухвалили звернення до Кабінету Міністрів України з проханням запобігти небезпеці для навколишнього природного середовища і населення в зоні впливу Стебницького гірничо-хімічного підприємства "Полімінерал".

У зверненні депутатів облради, зокрема, йдеться:

"Стебницьке ДГХП "Полімінерал", яке внесено до Державного реєстру потенційно небезпечних об'єктів, перебуває на обліку в Державній інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки ГУ МНС України у Львівській області.

Небезпеку для довкілля і населення в зоні впливу підприємства створюють підземні гірничі виробки та утворені карсти, а також хвостосховище і гірничі відвали, які розміщені на поверхні. У зоні впливу вироблених підземних свердловин є житлові будинки міста Стебник, високовольтні лінії електропередач, водоканалізаційні мережі Дрогобича та Трускавця, залізниця державного значення Київ-Трускавець, автомагістраль. Підземні виробки сягають ІІ-ІІІ зони санітарної охорони курорту Трускавець.

Нині на прилеглих до "Полімінералу" територіях існує небезпечна ситуація еколого-техногенного характеру: триває активізація процесів карстоутворення, потрапляння прісних вод у підземні виробки, просадка земної поверхні тощо.

Наказами Фонду державного майна України прийнято рішення про приватизацію Стебницького ДГХП "Полімінерал" шляхом продажу акцій.

Після проведення всіх обов'язкових процедур, Стебницьке ДГХП "Полімінерал" було перетворено в публічне акціонерне товариство "Стебницьке гірничо-хімічне підприємство "Полімінерал" і припинено діяльність юридичної особи Стебницьке ДГХП "Полімінерал".

Після перетворення підприємства, Міністерство фінансів України зобов'язало Державну скарбничу службу України призупинити фінансування за б'юджетною програмою в частині реалізації Комплексного проєкту "Консервація рудника № 2 і рекультивація порушених земель".

Таким чином, на підприємстві припинено роботи з проведення комплексу необхідних природоохоронних заходів.

На підставі вищенаведеного, враховуючи небезпечну екологічну ситуацію, яка вже склалася внаслідок недофінансування природоохоронних заходів на Стебницькому ДГХП "Полімінерал", просимо:

- невідкладно ухвалити рішення щодо виділення коштів у 2013–2014 роках, достатніх для повного фінансування проєкту "Консервація рудника № 2 і рекультивація порушених земель", затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України;

- надати відповідне доручення Фондові державного майна України забезпечити при розгляді питання щодо приватизації Стебницького ДГХП "Полімінерал" неухильне виконання вимог Закону України "Про приватизацію державного майна" про передачу підприємства цілісним майновим комплексом".

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Пішов з життя Кен Нортон
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ