На Тернопіллі 50-річний ювілей відзначає меморіальний музей Соломії Крушельницької

На Тернопіллі 50-річний ювілей відзначає меморіальний музей Соломії Крушельницької

19.09.13 08:04 0 947
50-річчя своєї діяльності відзначає меморіальний музей Соломії Крушельницької, що у селі Біла Тернопільського району. Його було відкрито у колишньому парафіяльному будинку за ініціативи композиторів Миколи Колесси та Анатолія Кос-Анатольського, мистецтвознавців Івана Деркача, Петра Медведика та Ігоря Ґерети. Саме в цій будівлі у 1878-1891 pоках співачка світової слави провела свої дитячі та юнацькі роки.

Урочистості з нагоди піввікового ювілею музею відбулися у сільському клубі Білої. На святі пісні дарували хор музичного училища імені Соломії Крушельницької, народна артистка України Любов Ізотова, аматорські художні колективи Тернопільського району. У рамках відзначення ювілею у Білій відбулася ІІ наукова мистецтвознавча конференція.

Соломія Амвросіївна Крушельницька — українська оперна співачка, педагог. Ще за життя вона була визнана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» ХХ століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Батерфляй». Успіхи С.Крушельницької на оперних сценах світу були успіхами і визнанням української музики й мистецтва.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Росія заявляє про нові ...
Наступна новина: На Закарпатті фокус-групи ...

КОМЕНТАРІ