Про наслідки анонімних телефонних дзвінків школярі дізналися на зустрічі з співробітниками луганської міліції

Про наслідки анонімних телефонних дзвінків школярі дізналися на зустрічі з співробітниками луганської міліції

20.09.13 10:51 0 804
Проблема анонімних телефонних дзвінків про замінування того чи іншого об'єкта залишається актуальною і . Не виняток і загальноосвітні навчальні заклади. Аноніми «мінують» як середні школи, так і коледжі, ліцеї, технікуми і т.д.

Можливо, що з початком навчального року подібні ситуації можуть знову повторитися в будь-якому з них. У зв'язку з цим на базі Луганських шкіл № 55 і № 38 пройшли спільні заходи учнів, викладацького складу та співробітників міліції щодо запобігання вчинення підлітками завідомо неправдивих повідомлень про загрозу вибуху. В акції взяли участь співробітники міліції у справах дітей ГУМВС України у Луганській області та Артемівського райвідділу, працівники кінологічної служби зі своїми вихованцями, фахівці вибухо-технічної служби Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУМВС.

Спілкуючись з учнями старших класів, співробітники кримінальної міліції у справах дітей розповіли про те, які наслідки спричинить витівка під назвою «мінування школи», яке покарання послідує за подібне правопорушення, якщо телефонний «терорист» буде встановлений. З практики відомо, що навчальні заклади, як правило, «мінують» недбайливі учні напередодні контрольних робіт або іспитів. З бесіди з начальником КМСД Артемівського райвідділу міліції Степаненко Денисом учні дізналися, що за такого роду жарти настає кримінальна відповідальність, передбачена законодавством, яку понесе «телефонний терорист». Кримінальним кодексом України передбачено покарання за статтями 296 «Хуліганство» і 259 «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян». Санкція останньої статті досить суворе - покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років. Ще школярі усвідомили, що дев'яносто дев'ять відсотків зі ста подібних правопорушень співробітники міліції розкривають. Більше того, суд ще прийме рішення, в результаті якого правопорушник повинен буде компенсувати витрати всіх служб, задіяних у перевірці тривожної інформації. Якщо виявиться, що дзвонив неповнолітній, матеріальну компенсацію відшкодовуватимуть батьки «бешкетника». Так само діти дізналися, що помилкові телефонні дзвінки відволікають від основних обов'язків і бригаду «швидкої допомоги», і співробітників МНС, і міліцію. Можливо, саме в цю хвилину хтось дійсно потребує їхньої допомоги.

Потім хлопцям була продемонстрована колекція боєприпасів. Школярі побачили муляжі вибухових пристроїв. А фахівці вибухотехніки розповіли, що у разі небезпечної знахідки її в жодному разі не можна брати в руки і тим більше намагатися самостійно знешкодити, що зробити це зможуть тільки професіонали. Потім настав самий видовищний момент. Експерти-криміналісти показали, як виявляється і знищується вибуховий пристрій. Дія розгорталася на шкільних спортивних майданчиках. Діти на власні очі побачили роботу кінолога, побачили як його вихованець знаходить бомбу. Найяскравішою стала кульмінація заходу - знешкодження вибухового пристрою. В цілях безпеки вибухотехніками був використаний заряд малої потужності. А школярі спостерігали за діями співробітника, одягненого у вибухозахисний костюм.

Подібні зустрічі заплановані з учнями та інших шкіл м. Луганська.

Будемо сподіватися, що мета була досягнута. Ці спільні профілактичні заходи принесуть позитивні плоди і анонімні телефонні дзвінки припиняться.

Що ж до тих , хто бачить в анонімних дзвінках привід для жартів з міліцією, то нагадуємо, що всі лінії телефону «102» в Луганську та інших містах області виведені на пульт оперативного чергового для встановлення тих, хто не хоче дружити з законом.

Прес-служба ЛМУ ГУМВСУ

у Луганській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Представники Greenpeace ...
Наступна новина: Дніпропетровські ...

КОМЕНТАРІ