У Рівненській області легалізація робочих місць - це надзвичайно важливо

У Рівненській області легалізація робочих місць - це надзвичайно важливо

20.09.13 11:57 0 1017
З початку вересня у Сарненському районі проводиться місячник легалізації трудових відносин, у рамках якого районний центр зайнятості запланував низку заходів, що сприятимуть забезпеченню офіційного працевлаштування найманих осіб.

Директор центру зайнятості Віктор Пацьола на нараді голови райдержадміністрації Анатолія Остапчука з керівниками підприємств, установ та організацій району загострив увагу присутніх на проблемі легалізації праці, соціального захисту найманих працівників. Адже праця без оформлення трудових відносин не дає права на оплату лікарняних листків, виплату втраченого заробітку у зв'язку із втратою працездатності у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, виплату допомоги по безробіттю, відчутно зменшує майбутні пенсійні виплати.

Зараз спеціалісти районного центру зайнятості проводять інформаційно–роз’яснювальну роботу як з роботодавцями, так і з населенням щодо важливості легалізації трудових відносин. Ось і 17 вересня спеціалісти відділу взаємодії з роботодавцями провели семінар для роботодавців на тему: «Легалізація трудових відносин та забезпечення прав застрахованих осіб на ринку праці».

Відкриваючи захід, начальник відділу Зінаїда Адамчик наголосила на тому, що захисту найманих працівників приділяється особлива увага, адже у разі перебування працівника в нелегальних трудових відносинах, він позбавляється державних гарантій щодо його соціального захисту в період безробіття. Працююча людина потерпає й тому, тому що вона не має можливості оскаржити рівень оплати праці, рівень охорони праці та здоров’я, отримати оплату лікарняного листка чи належну їй щорічну відпустку. У випадку, якщо людина втратить роботу, вона не зможе отримувати належну допомогу по безробіттю, а відпрацьовані роки не зарахуються їй до страхового стажу, тому що не буде підтверджуючого запису в трудовій книжці.

Спеціалісти центру зайнятості розповіли учасникам семінару про Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, ознайомили із переліком документів, що надаються при реєстрації та знятті з реєстрації трудового договору, а також надали зразок трудового договору для ознайомлення.

Протягом семінару обговорювалися питання шляхів зменшення чисельності нелегально працюючих, підтримки діяльності роботодавців за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що фінансує відшкодування єдиного внеску роботодавцям при працевлаштуванні громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню відповідно до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення», та створенні нового робочого місця.

У районі працює робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. До її складу входять спеціалісти центру зайнятості, які у межах чинного законодавства постійно беруть участь у рейдах з виявлення випадків неофіційного працевлаштування. Робочою групою уже охоплено 72 суб’єкти господарювання, при цьому було виявлено 21 випадок неофіційного працевлаштування найманих осіб. У підсумку було укладено та зареєстровано 19 трудових договорів з найманими особами, які раніше працювали неофіційно.

Легалізація робочих місць набуває усе більшої актуальності, адже від цього залежить рівень соціального захисту людини праці, розвитку економіки і збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Про це повідомили у Рівненському міському центрі зайнятості
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Двоє грабіжників вдруге ...
Наступна новина: У вимаганні неправомірної ...

КОМЕНТАРІ