Фахівці Івано-Франківської ДПІ консультують по телефону

Фахівці Івано-Франківської ДПІ консультують по телефону

20.09.13 19:42 0 1008
Під час чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» з платниками податків спілкувалася заступник начальника інспекції Олена Мухіна.

Питання: Чи необхідно подавати розрахунок за ф. №1ДФ на фізичних осіб, які не мають реєстраційного номера облікової картки?

На всіх працівників, у тому числі і тих фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, подається податковий розрахунок єдиним документом (однією порцією), якщо штатна чисельність працівників на підприємстві становить до 1000. Якщо ж штатна чисельність є більшою, то можливе подання податкового розрахунку кількома порціями.
При цьому у Розрахунку по кожній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, зазначається серія та номер паспорта такої особи.

Питання: Підприємець на єдиному податку займається роздрібною торгівлею будматеріалами. Чи потрібно отримувати торговий патент?

Патент одержують платники збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності (пп.267.1.1 Податкового кодексу України). Разом з тим, згідно з пп.5 п.297.1 ПКУ платники єдиного податку (незалежно від групи) звільнені від сплати збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності. Таким чином, придбавати торговий патент підприємцю не потрібно.

Питання: Чи має право фізична особа – підприємець, яка працює на спрощеній системі оподаткування (ІІ група) надавати кредити (позики) своїм партнерам – підприємцям?

Пп. 291.5 Податкового кодексу України встановлено, що не можуть бути платниками єдиного податку суб‘єкти господарювання, які здійснюють, зокрема, діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України «Про страхування», сюрвеєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розділом ІІІ Кодексу.
Надавати кошти в позику під процент мають право лише фінансові установи. Надавати поворотну фінансову допомогу фізичні особи та підприємці можуть у разі виконання умов пп.14.1. 257 ПКУ та п.2 ст.1048 Цивільного кодексу, тобто на суму, яка не перевищує 50-кратного розміру неоподаткованого мінімуму доходів громадян, одержувачу, який не пов‘язаний із здійсненням підприємницької діяльності.

Питання: Чи оподатковується податком на доходи фізичних осіб вартість дарунка, наданого у негрошовій формі?

Відповідно до пп.165.1.39 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі. У інших випадках оподаткування здійснюється на загальних підставах.

За якою датою визнаються доходи від реалізації товарів (робіт, послуг)?

Згідно з п.137.1 ст.137 Податкового кодексу України дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцеві права власності на такий товар.
Дохід від надання послуг та виконання робіт визнається за датою складення акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг.

Де можна отримати інформацію про ставку податку на прибуток нерезидента при трансфертному оподаткуванні

Трансфертне ціноутворення це система визначення звичайної ціни товарів або результатів робіт чи послуг в операціях, визнаних відповідно до ст. 39 Податкового кодексу контрольованими.
Звичайна ціна – ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено Податковим кодексом. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін.
Тобто застосування механізму трансфертного ціноутворення має забезпечити визначення ціни на товари (роботи, послуги) в контрольованій операції на рівні ринкових цін. Для цього застосовуються спеціальні методи трансфертного ціноутворення, визначені статтею 39 Податкового кодексу.
Зокрема, ст. 39 Кодексу містить вичерпний перелік контрольованих операцій, при здійсненні яких звичайна ціна товарів (робіт, послуг) визначається з використанням методів трансфертного ціноутворення.
Так, до контрольованих операцій, зокрема, віднесено: операції, однією із сторін яких є нерезидент, зареєстрований у державі, в якій ставка податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсотків нижче, ніж в Україні, або який сплачує податок на прибуток (корпоративний податок) за ставкою на 5 і більше відсотків нижчою, ніж в Україні. При цьому дані операції визнаються контрольованими, якщо їх загальна сума (по кожному контрагенту окремо) дорівнює або перевищує 50 мільйонів гривень (без урахування податку на додану вартість) за відповідний календарний рік.
Інформацію про ставку податку на прибуток (корпоративний податок) сторони-нерезидента платник податку має можливість отримати з офіційного джерела – переліку держав, затвердженого Кабінетом Міністрів України та опублікованого в офіційному друкованому виданні та на сайті Міністерства доходів і зборів України.
У разі коли в державі (на території) реєстрації такого нерезидента встановлено більше ніж одну ставку податку на прибуток (корпоративного податку), платником податку подається довідка (або її нотаріально засвідчена копія), що підтверджує обрану нерезидентом ставку податку на прибуток (корпоративного податку), встановлену у державі його реєстрації, до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує податкову і митну політику.


Підготовлено інформаційно-комунікаційним
відділом ДПІ у м. Івано-Франківську
Головного управління Міндоходів
в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ