На Хмельниччині вшанували учасників підпільно-партизанського руху

На Хмельниччині вшанували учасників підпільно-партизанського руху

21.09.13 09:36 0 851
День партизанської слави встановлений в Україні «…на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їх пам'яті…» згідно з Указом Президента України. Його відзначають щорічно 22 вересня. 7 серпня поточного року Кабінет Міністрів затвердив план заходів з відзначення Дня партизанської слави на державному рівні, визначений комплекс заходів, зокрема й ті, які проводяться в області. Голова облдержадміністрації Василь Ядуха взяв участь у меморіальних заходах, що відбулися на військовому кладовищі в обласному центрі.

«Ми не маємо права забувати про тих людей, які пройшовши найскладніші випробування, в багатьох випадках ціною власного життя забезпечили право людей на свободу, звільнили нашу країну і світ від нацизму. У День партизанської слави ми з великою вдячністю говоримо про мужність, стійкість та самовідданість ветеранів і партизанів-підпільників. Ми вшановуємо тих, хто подарував майбутнє нам та нашим нащадкам», - сказав під час заходу Василь Ядуха.

За масштабами партизанського руху та результатами бойових операцій у 1041-1945 роках тодішня Кам`янець-Подільська область йшла слідом за такими регіонами масового партизанського руху, як Чернігівщина, Житомирщина і Київщина. 27 партизанських загонів, об`єднаних у п`ять з`єднань, молодіжні Проскурівське і Кам`янець-Подільське підпілля, Славутська, Летичівська, Дунаєвецька, Віньковецька, Чемеровецька, Михайлівська, Шепетівська та інші антинацистські організації вели запеклу боротьбу з окупантами. Завдяки їх мужності і відвазі врятовано тисячі життів полонених, недопущене масове вивезення української молоді на невільницькі роботи на чужину. Партизани області під час Великої Вітчизняної війни провели понад тисячу бойових операцій, у результаті яких знищено тисячі нацистів, десятки залізничних ешелонів та мостів.

«Уроки Великої Вітчизняної війни вчать нас єдності, згуртованості, патріотизму. Ці якості допомогли здобути Велику Перемогу, незалежність нашої рідної України», - підкреслив очільник краю.

На території області проживає 55960 ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, жертв нацистських переслідувань та сімей загиблих (померлих) воїнів періоду Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, 165 колишніх партизанів і підпільників, 148 членів сімей загиблих і померлих. Всього налічується більше 113 тисяч інвалідів усіх категорій.

Органи влади з розумінням ставляться до ветеранів, постійно здійснюється пошук різноманітних шляхів для вирішення потреб вразливих верств населення області. «Лише за перше півріччя поточного року було виділено близько 100 тисяч гривень матеріальної допомоги. Двічі на рік проводиться обстеження матеріально-побутових умов життя ветеранів, партизанів-підпільників, вживаються заходи, щоб допомогти. Ми намагаємося все робити для того, щоб люди, які в нерівній боротьбі з нацистами вершили подвиг заради життя, не були покинуті наодинці. Згадаймо усіх, хто загинув в роки Великої Вітчизняної війни і побажаємо міцного здоров’я на багато років тим, хто серед нас», - сказав Василь Ядуха.

У пам’ятному заході також взяли участь заступник голови Хмельницької обласної ради Василь Осадчий, Хмельницький міський голова Сергій Мельник, представники від обласної та міської рад організації ветеранів України, депутати обласної та міської рад, представники громадських організацій, духовенства, профспілок, керівники підприємств, установ та організацій міста й області, громадськість обласного центру. Світлу пам`ять загиблих захисників української землі, воїнів-визволителів, партизанів і підпільників, усіх жертв війни вшанували хвилиною мовчання. Присутні поклали квіти до Братської могили військовослужбовців, які загинули, захищаючи рідну землю.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернопільській ...
Наступна новина: ITF Грузія. Козлова ...

КОМЕНТАРІ