На Львівщині тривають профілактичні заходи з попередження грабежів

На Львівщині тривають профілактичні заходи з попередження грабежів

21.09.13 09:21 0 737
Грабежі – це один з видів кримінальних правопорушень, які серед інших злочинів трапляються чи не найчастіше. Відтак, чимало зусиль правоохоронці зосереджують на профілактиці та попередженні скоєння цього злочину.

Розрізняють два види пограбувань - так звані вуличні і з проникненням у житло. Щоби не стати жертвою грабіжника, потрібно знати декілька характерних моментів.

Найчастіше це трапляється шляхом ривка. У 75 відсотках випадків жертвами ривка стають жінки. Пояснюється це просто: найчастіше серед награбованого зустрічаються прикраси та золоті ювелірні вироби, а саме - ланцюжки. Далі, мобільні телефони і на третьому місці – сумочки. Переважно жіночі. Крім того, від жінок менше чекають опору.

Улюблені місця роботи грабіжників під час вуличних пограбувань – на вулиці, при вході в приміщення і в під*їзді. Інколи таке трапляється в ліфтах, біля магазинів, барів. Очевидно – щоб не стати жертвою грабіжника – в подібних місцях проявляйте особливу пильність.

Грабують найчастіше з 20.30 до 22.30. В цей період трапляється близько 25 відсотків всіх пограбувань. Другий пік – з 13 до 15 – приблизно 20 відсотків. І третій пік – з 16 до 17 – близько 10 відсотків. Висновок, у цей період часу, будьте особливо обережними. Це стосується як вуличних пограбувань, так і всіх інших.

Після золота, мобільних телефонів та сумочок – на четвертому місці гроші. Іноді їх грабують разом з гаманцями, документами та кредитними картками. При цьому, варто відзначити, що жертвами переважно стають жінки.

Відтак правоохоронці радять, як найефективніше можна розпізнати грабіжника та вберегтися від нього. По-перше, що впадає в око, то в 90 відсотках випадків грабіжники – чоловіки. Основний віковий діапазон – від 19 до 44 років, таких близько 70 відсотків грабіжників. Ще одна характеристика – з різноманітними узалежненнями – алкоголь, наркотики. Це, до речі, стосується як чоловіків-грабіжників, так і жінок.

Грабіжники часто діють групами у складі двох – трьох осіб. Дуже часто пограбування відбуваються із застосуванням фізичного насильства або з погрозою його застосування.

Також зауважимо, що не потрібно відкрито носити прикраси в малолюдних місцях в період з 20.30 до 22.30 та з 13 до 15 години. Старайтесь в темну пору доби не ходити одні. А, якщо все-таки така необхідність є, то для вечірніх прогулянок обирайте людні місця і гуляйте в компанії.

Якщо ви таки стали жертвою грабежу, то – негайно звертайтесь до працівників міліції або набирайте 102 за номером телефону.

ВЗГ ГУ МВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Прокуратура Волині ...

КОМЕНТАРІ