Держдума – ЄС: Росія сама визначає, як будувати відносини з сусідами

Держдума – ЄС: Росія сама визначає, як будувати відносини з сусідами

21.09.13 08:14 0 901
Державна Дума Росії називає безпідставними звинувачення Європарламенту на адресу Москви щодо тиску на країни «Східного партнерства». Про це йдеться в заяві, які ухвалили 445 російських парламентарів у відповідь на резолюцію Європейського парламенту. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Доповідачем перед депутатами Держдуми виступив голова комітету з міжнародним справам Олексій Пушков. «Європейський парламент у своїй резолюції 2013/2826 від 12 вересня 2013 року безпідставно обвинуватив Російську Федерацію в вчиненні тиску на низку держав, що входять у програму Європейського союзу «Східне партнерство», зокрема на Україну, у зв’язку із планами приєднання цих держав до європейської зони вільної торгівлі шляхом укладення з Європейським союзом угод про асоціацію», – процитував Пушков заяву.

У документі йдеться про те, що такі обвинувачення суперечать цілям подальшого розвитку добросусідства й взаємовигідних відносин між Росією і ЄС.

«Останнім часом усе більш очевидно, що саме європейські політики, за допомогою прямого політичного тиску й відвертого викручування рук, зокрема при вирішенні питань внутрішньої політики України, примушують офіційний Київ поступитися частиною суверенітету України й фактично перевести свої торгово-економічні зв’язки під контроль Брюсселя», – йдеться в заяві.

Наголошується, що проект угоди з Європейським союзом про асоціацію передбачає кардинальну зміну всієї системи торговельно-економічного регулювання України, передачу суверенних повноважень у галузі митної і торгової політики, санітарного, ветеринарного і фітосанітарного контролю, технічного регулювання. При цьому Україна «буде змушена змінювати законодавство за лекалами Європейського союзу без права впливати на процес ухвалення рішень в життєво важливих для власної економіки галузях», вважають російські депутати.

Крім того, у заяві зазначається, що Росія поважає будь-який вибір, що роблять сусідні держави, і готова й надалі розвивати відносини з ними.

Також у заяві наголошується, що Держдума не дає рекомендацій Брюсселю, яким чином їм будувати відносини усередині ЄС і з його потенційними партнерами. Держдума виходить із того, що Росія має повне право самостійно визначати, яким чином будувати відносини з «найближчими сусідами, братніми для Росії народами – на основі поваги суверенітету й національних інтересів одне одного».

12 вересня Європейський парламент назвав неприйнятними дії Росії щодо країн «Східного партнерства» і закликав Європейську комісію до конкретних дій на підтримку цих країн.

У листопаді у Вільнюсі відбудеться саміт «Східного партнерства», під час якого очікується парафування угод про асоціацію і зону вільної торгівлі з Молдовою і Грузією, а з Україною – підписання.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: На Тернопіллі скалатський ...

КОМЕНТАРІ