Леонід Бицюра: "Чортків: з чого все починалося"

Леонід Бицюра: "Чортків: з чого все починалося"

21.09.13 08:03 0 861
Звершилося! Верхова Рада України таки дослухалася до аргументів представників Тернопільщини та 19 вересня 2013 року надала Чорткову статус міста обласного значення.

До цього рішення ми йшли не один рік. Два роки тому було створено спеціальну робочу групу з напрацювань пропозицій щодо удосконалення адміністративно-територіального устрою Тернопільської області. До неї увійшли провідні науковці, експерти, фахівців з питань економіки, соціальної політики, фінансів. Мета групи – збереження Тернопільської області як територіальної одиниці.

В Україні нині вже понад 180 міст мають статус обласного центру. І тільки на Тернопільщині до 19 вересня цього року такий статус мало тільки одне місто – Тернопіль. Відповідно всі ресурси концентрувалися виключно в ньому. Це призводило до значного недофінансування великих міст краю та виникнення багатьох економічних і соціальних проблем. Фахівці нашої групи визначили три так званих "полюси економічного зростання", завдяки яким ресурси мали б рівномірно розподілятися по області. Статус міста обласного значення, згідно з нашим аналізом, повинні були отримати Бережани, Кременець і Чортків. Тільки в такому випадку Тернопіль залишиться найбільшим економічним, фінансовим та промисловим центром краю, а Бережани, Кременець та Чортків – стануть опорними точками для розвитку решти його кущів-регіонів.

11 липня 2012 року відповідні проекти рішення, підготовлені нашої робочою групою, підтримала профільна комісія Тернопільської облради. 16 серпня за них проголосували депутати Тернопільської обласної ради. 19 червня 2013 року депутати Верховної Ради не проголосували за надання Чорткову статус міста обласного значення. Але, на щастя, вже 19 вересня 2013 року виправили свою помилку.

Сподіваюся, новий статус допоможе Чорткову стати більш фінансово самодостатнім. Вірю, що за ним Верховна Рада надасть статус міста обласного значення і Кремінцю, і Бережанам. І вони стануть надійними опорами Тернопільщини в нелегкій боротьбі за збереження її як територіальної одиниці. Адже наша область має на це всі історичні, соціальні, економічні підстави. Тернопільщина – твердиня українського духу, віри та величі. Від неї розпочалося відновлення української державності, тому саме вона, та подібні до неї краї, повинні слугувати фундаментом для зведення могутньої сучасної України.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ