Міліція та громадські організації вирішували долю приймальників-розподільників для дітей в системі ОВС

Міліція та громадські організації вирішували долю приймальників-розподільників для дітей в системі ОВС

21.09.13 13:50 0 798
З цією метою у столиці відбувся круглий стіл за участю представників Міністерства внутрішніх справ України, Мінсоцполітики, органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій та інших зацікавлених відомств.

Міліцейське відомство представляв начальник Управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України Олексій Лазаренко.

Головне, на чому було акцентовано увагу, - це результати моніторингу дотримання прав дитини в приймальниках-розподільниках для дітей (ПРД) в системі ОВС. Відповідно до цих висновків, ПРД мають бути кардинально реформовані.

За словами Олексія Лазаренка, необхідно визначитися чи взагалі повинні такі установи для дітей діяти в системі МВС. Адже основною їх функцією є ресоціалізація і перевиховання, а це не функція міліції, - зазначив начальник Управління.

Саме тому керівництвом МВС було прийнято рішення підготувати листа до Кабінету Міністрів України з ініціативою доручити Міністерству юстиції України, Міністерству освіти і науки України, Міністерству охорони здоров'я України, Міністерству соціальної політики України надати обґрунтовані пропозиції щодо внесення змін до ст.7 Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» в частині реформування ПРД та їх підпорядкування в якості спеціальної установи, - підсумував правоохоронець.

Представник Уповноваженого з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина зазначила, що результати цього моніторингу повністю співпадають з результатами, проведеними нею. Але, за словами Аксани Філіпішиної, необхідно подумати, що буде після закриття приймальників-розподільників? Де будуть діти, які несуть суспільну небезпеку? Також потрібно вирішити, для якої категорії дітей мають діяти такі установи. - Та найголовніше, це все повинно бути вирішено законодавчо, - підсумувала Аксана Філіпішина.

Однозначну думку з цього питання висловив голова громадської організації «М’Арт» (Чернігів), Сергій Буров. – Приймальники-розподільники для дітей у тому вигляді, як вони існують мають бути реформовані. Найефективнішим буде трансформація їх у центри ресоціалізації для дітей, які порушили закон, напрямок та специфіка діяльності яких визначатимуться на рівні місцевих громад. Зокрема, він зазначив, що необхідно провести інвентаризацію цих ПРД.

Насамкінець заходу було домовлено створити робочу групу, до якої увійдуть зацікавлені міністерства та відомства, а також громадські організації. Зокрема, присутні однозначно дійшли згоди, що положення, яке регламентує діяльність приймальників-розподільників для дітей, має бути змінене.

Що стосується самих спецустанов для дітей, там повинні бути міри виховного характеру та мультидисциплінарні підходи до різних категорій дітей-правопорушників і втікачів з дому. Наголос був зроблений і на забезпеченні безперервного навчання для дітей.

Як недолік було визначено те, що в Україні немає поняття «дитина в кризі», що потребує соціалізації, а не поміщення в установу, де знаходяться злочинці.

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирщина: відбувся ...
Наступна новина: Кубок світу. Україна ...

КОМЕНТАРІ