Чернігівський водоканал відзначає свою 130-ту річницю

Чернігівський водоканал відзначає свою 130-ту річницю

21.09.13 13:20 0 886
Виставкою спеціальної техніки на Красній площі ознаменував «Чернігівводоканал» початок святкових заходів, присвячених 130-річчю від часу заснування.

Історія підприємства починає свій відлік із вересня 1883 року, коли в Ялівщині було прийнято в експлуатацію водогінний комплекс із двох колодязів і водокачки. Пізніше додавали колодязі, будували розгалужену і зручну для населення систему водопостачання, вартість якої до Першої світової війни оцінювалась у величезну цифру — понад 200 тис. карбованців.

Пік активного розвитку підприємства припав на 60—80-ті роки минулого століття. В місті почалося спорудження промислових гігантів — комбінату синтетичних волокон, камвольно-суконного комбінату, радіо-приладного заводу, заводу автозапчастин, Чернігівської ТЕЦ. Велося масове житлове будівництво. Це зумовило збільшення видобування води, будівництво нових насосних станцій, спорудження каналізаційних мереж і насосних станцій каналізації, очисних споруд. За рік вводилося в експлуатацію 30—50 км мереж, на 5—10 тис. м3 зростали потужності з видобування води.

На баланс водоканалу приймали артезіанські свердловини, що належали підприємствам, водогінні мережі, насосні станції, очисні споруди, що дозволило створити замкнений цикл. Підприємство освоїло буріння свердловин завглибшки 700—800 метрів, припинило хлорування води. Значно покращилася матеріальна база, були створені цілодобові аварійні бригади і зменшились час на ліквідацію аварій та втрати води. Приділялась увага реконструкції насосних станцій, зростали показники енергозбереження.

Нинішній директор комунального підприємства «Чернігівводоканал» Олександр Шкінь є справжнім ідеологом сучасних підходів до технічної політики й застосування засобів управління. Так, підприємство визначило пріоритети стратегії, розробило Стратегічний план розвитку. «Чернігівводоканал» долучився до участі в проекті Світового банку «Розвиток міської інфраструктури», що дало можливість реалізувати за п’ять років кілька ефективних проектів загальною вартістю 23 млн. доларів США. Зокрема, вперше в Україні було здійснено комплексну модернізацію всіх насосних станцій водопостачання, реконструйовано п’ять насосних станцій каналізації, здійснено заміну частини зношених магістральних водопроводів та вперше в Україні санацію водогонів методом «панчохи».

Також замінено парк землерийної та автомобільної техніки. Реалізація проекту ще триває, зокрема, в цьому році має бути завершено створення автоматичної системи управління водопостачання та водовідведення та будівництво нової каналізаційної насосної станції на Масанах. Про результати цієї великої роботи говорить ще рано, але витрати електроенергії на водопостачання вже зменшились на 20%.

Цього ж дня в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм пройшов урочистий вечір з нагоди 130-річчя від часу заснування «Чернігівводоканалу». «Без води немає життя. Саме від її високої якості залежить здоров’я людей, здоров’я нації, ефективність роботи всього господарського комплексу. І про це постійно дбають працівники комунального підприємства «Чернігівводоканал», - каже про роботу колективу його керівник.

Під час поважного ювілею слід згадати й тих, кому завдячують чернігівці якісною водою. Це керівники служб, які працюють на підприємстві десятки років: начальник служби водопровідних мереж Петро Миколайович Івченко, начальник служби каналізаційних мереж, Заслужений працівник сфери послуг України Петро Кирилович Гуменюк, начальник служби насосних станцій водопроводу Михайло Іванович Дорошенко, начальник автотранспортного цеху Василь Олександрович Чудік, нині пенсіонер, а з початку 60-х років керівник насосних станцій каналізації Григорій Іванович Іващенко та багато інших справжніх професіоналів. Як говорить українська мудрість: «Коли п’єш воду – пам’ятай, хто викопав криницю».

За матеріалами газети «Чернігівські відомості»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Пакистан звільнив ...
Наступна новина: Ташуєв: "Навіть не знаю, на ...

КОМЕНТАРІ