Україні варто переорієнтовуватися на ринки Європи, Африки та Близького Сходу - Себастіан Гесс

Україні варто переорієнтовуватися на ринки Європи, Африки та Близького Сходу - Себастіан Гесс

22.09.13 12:26 0 994
Професор Шведського університету аграрних наук Себастіан Гесс вважає, що в умовах погіршення стосунків з Росією Україна може переорієнтувати експорт завдяки розширенню присутності на ринках Африки і Близького Сходу та за рахунок покращення експортної стратегії на ринках Європи.

Про це він сказав в ексклюзивному коментарі журналістам каналу БТБ.

Професор зазначив, що донедавна система торговельних відносин України була досить міцно прив'язана до країн СНД, з одного боку, та Європи - з іншого.

«Але якщо ви подивитеся на торговельну статистику, ви побачите, що досить багато торговельних операцій проходять із Близьким Сходом та країнами Африки. Ці деталі приховані у статистиці, тому що вони припадають на два континенти. Але якщо ви порахуєте показники за ними укупі, ці два напрямки займуть приблизно 10-15% українського експорту. І я можу чітко уявити, що на цих напрямках можна здобути дуже цікавих торговельних партнерів, із якими вдасться вибудувати тривалі стосунки», - вважає Гесс.

Професор також вважає, що на противагу диверсифікації експорту, односпрямовані торговельні стосунки є ризикованими, тому їх треба уникати. Запорукою ж успіху завжди залишається висока якість товарів.

«Цього легко уникнути, якщо мати певну кількість довгострокових торговельних партнерських угод, зорієнтованих на якість. Та компанії не можуть цього зробити самостійно, це та річ, яку законодавці та фірми зазвичай вибудовують спільно. Тож я вважаю, для України дуже важливо диверсифікувати структуру експорту, але не з тим, щоб українські товари продавалися за демпінговими цінами на європейських ринках. Я думаю, Україна повинна працювати над розширенням своєї експортної стратегії, роблячи ставку на якісній продукції», - зазначив експерт.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Про порядок здійснення ...
Наступна новина: Обліковуємо операції з ...

КОМЕНТАРІ