Обліковуємо операції з придбання у засновника його частки

Обліковуємо операції з придбання у засновника його частки

22.09.13 12:27 0 960
Відповідно до п.1ст.142 Цивільного кодексу, якщо товариство засновується кількома особами, то ці особи за необхідності визначають взаємовідносини між собою щодо створення товариства шляхом укладання договору у письмовій формі, який встановлює порядок заснування, умови здійснення спільної діяльності щодо створення товариства, розмір статутного капіталу, частку у статутному капіталі кожного з учасників, строки та порядок внесення вкладів та інші умови.
Право одержати вартість частини майна, пропорційну його частці у статутному капіталі має учасник, який виходить із товариства.
Частку учасника товариства може бути відчужено до повної її сплати лише у тій частині, в якій її уже сплачено. У разі придбання частки (її частини) учасника самим товариством, воно зобов’язане реалізувати її іншим учасникам або третім особам протягом строку та у порядку, встановлених статутом і законом, або зменшити свій статутний капітал відповідно до ст.144 Цивільного кодексу.
Прямі інвестиції – це господарські операції, що передбачають внесення коштів або майна в обмін на корпоративні права, емітовані юридичною особою при їх розміщенні такою особою.
Для визначення об’єкта оподаткування не враховуються доходи, а саме: суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку.
Таким чином, якщо при виході засновника з числа учасників товариства емітент корпоративних прав придбаває його частку у статутному капіталі та реалізовує її іншому засновнику або третій особі, то операції з придбання та реалізації корпоративних прав у податковому обліку такого емітента не відображаються за умови, що розмір статутного капіталу підприємства не змінюється.


Головне управління Міндоходів у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Україні варто ...
Наступна новина: На Буковині вироком суду ...

КОМЕНТАРІ