Заява ВО «Свобода»: Падіння промислового виробництва – результат орієнтованої на олігархів економічної політики режиму Януковича-Азарова

Заява ВО «Свобода»: Падіння промислового виробництва – результат орієнтованої на олігархів економічної політики режиму Януковича-Азарова

22.09.13 14:52 0 873
Повідомлення Держкомстату України про чергове падіння промислового виробництва в Україні є беззаперечним свідченням того, що чинний Кабінет Міністрів України не контролює ситуацію в українській економіці і самоусунувся від захисту економічних інтересів держави.

Серпневе падіння промвиробництва на 5,4% у порівнянні із серпнем минулого року – це не сезонна випадковість, це – тенденція, яку можна простежити протягом усього поточного року. Падіння відбувається майже в усіх галузях – хімічній промисловості (на 25% у порівнянні з серпнем 2012 року), машинобудуванні (на 14,5%), легкій промисловості (на 11,8%), переробній (на 9%), харчовій (на 8,5%), нафтопереробній промисловості (на 5,8%), металургії (на 2,4%).

Така негативна тенденція є передусім наслідком економічної політики режиму Януковича-Азарова, що спрямована на захист приватних інтересів олігархічних кланів, які контролюють весь великий бізнес в Україні.

Примітним є те, що падіння виробництва показали насамперед галузі, орієнтовані на зовнішні ринки. В умовах не надто сприятливої ситуації в економіці країн еврозони, Росії та Близького Сходу вітчизняний уряд мав би зосередити свої зусилля на демонополізації української промисловости, переорієнтуванні промислової продукції на внутрішній ринок, всебічно сприяти розвиткові малого і середнього підприємництва.

Сьогодні майже всю промисловість України контролюють приватні монополії. Користуючись всебічною підтримкою влади, маючи політичне покровительство в особі Партії регіонів та їхніх поплічників комуністів, монополісти не зацікавлені в модернізації виробництва, впроваджені інноваційних технологій, зменшенні енергоємности виробництва, а отже і собівартости промислової продукції та підвищення її конкурентоздатности.

Замість того, щоби створювати механізми державної підтримки малого та середнього бізнесу й тим самим мінімізувати наслідки падіння промислового виробництва, влада продовжує політику надання податкових пільг великому бізнесу та вливання мільярдів б’юджетних і кредитних ресурсів у підприємства провладних олігархів.

Уряд не робить кроків назустріч малому і середньому бізнесу: відсоткові ставки за кредитами залишаються необґрунтовано високими, державне кредитування реального сектора економіки майже відсутнє. З боку уряду немає навіть розмов про запровадження прогресивної шкали оподаткування за принципом: «великий бізнес – великі податки, малий бізнес – малі податки».

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» заявляє, що основою для відновлення зростання української економіки має стати зміщення акценту з підтримки великого олігархічного бізнесу на розвиток внутрішнього ринку, який перебуває в стані «клінічної смерти», на підтримку малого й середнього підприємництва, модернізацію промислового виробництва, підвищення конкурентоздатности промислової продукції. Це можливо лише в умовах демонополізації економіки. Депутати фракції ВО «Свобода» ще на початку 2013 року зареєстрували у Верховній Раді України законопроєкт (реєстр. № 1250 від 11.01.2013) «Про ліквідацію приватних монополій», ухвалення якого забезпечило би захист інтересів бізнесу та споживачів, збільшило кількість конкурентних суб’єктів господарювання, стало би поштовхом для модернізації виробництва та зростання конкурентоспроможности української продукції на внутрішніх і зовнішніх ринках. Але незважаючи на те, що законопроєкт повністю готовий до розгляду, керівництво ВРУ та провладна парламентська більшість у складі «регіоналів» і комуністів бояться навіть винести його на розгляд у сесійну залу. Це свідчить про те, що влада не лише не бажає хоч якось обмежити апетити олігархів заради активізації української економіки, а навіть боїться дискусій на цю тему.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» вимагає від Кабінету Міністрів України розробити пакет заходів, спрямованих на підтримку і розвиток малого та середнього підприємництва, конкурентоспроможних галузей української промислової та інноваційної діяльности, таких як сільське господарство, судно-, верстато- та машинобудування, космічної галузі. Вважаємо, що замість фінансування та державного кредитування підприємств провладних олігархів державну підтримку необхідно спрямовувати на розвиток внутрішнього ринку, високотехнологічних, наукоємних, інноваційних, імпортозамінних та вертикально інтегрованих галузей. Разом з тим наполягаємо на якнайшвидшому ухваленні Верховною Радою закону «Про ліквідацію приватних монополій».

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Святослав Ханенко: ...
Наступна новина: Олег Осуховський: «Влада ...

КОМЕНТАРІ