17 років гривні

17 років гривні

22.09.13 13:11 0 751
Виповнилося 17 років з дня, коли єдиним законним засобом платежу на території України стала гривня.
За Указом Президента України від 25 серпня 1996 року “Про грошову реформу в Україні” з 2 до 16 вересня 1996 року відбулася грошова реформа та була запроваджена національна валюта України – гривня та її сота частина – копійка.
Протягом реформи банківська система вилучила 97% емітованих до реформи карбованців (327,9 трлн. крб.). За цей самий період Національний банк України ввів у готівковий обіг банкноти номіналами 1, 2, 5, 10, 20, 50 і 100 гривень гривні на суму понад 3,1 млрд. грн.
Для порівняння, станом на 1 серпня 2013 року в готівковому обігу країни перебувало готівки на загальну суму 246,5 млрд. грн., у тому числі банкнот – 244,8 млрд. грн. (2,7 млрд. шт.), монет – 1,7 млрд. грн. (майже 11 млрд. шт.). Загальна кількість банкнот на душу населення на вищезазначену дату становила 59 штук, а монет – 232 штуки.
Національний банк України постійно удосконалює елементи захисту банкнот. Сьогодні в обігу перебувають банкноти третього покоління – зразків 2003-2007 років. Номінальний ряд грошових знаків України нині налічує 16 номіналів, із них 9 номіналів банкнот та 7 номіналів монет. Особливістю дизайну банкнот гривні різних номіналів є те, що за символікою та тематикою українська гривня представляє фактично всю історію і культуру нашого народу.
Банкноти гривні зразків 2003 – 2007 років, які сьогодні перебувають в обігу, порівняно з банкнотами попередніх зразків 1992 – 1994 років, залежно від номіналу, мають різні розміри та переважаючий колір для кращого розпізнавання. В них запроваджено нові елементи захисту - тонований папір, світлий елемент водяного знака, захисні волокна та стрічка двоколірної флуоресценції, спеціальний магнітний код захисної стрічки, покращений рельєфний друк окремих зображень, за допомогою якого, зокрема, виконані спеціальні знаки для людей із послабленим зором, зображення, що виконані оптично-змінною фарбою тощо.
Процес виготовлення банкнот починається на Фабриці банкнотного паперу Національного банку України (м. Малин), яка є структурним підрозділом Банкнотно-монетного двору. Ціла низка захисних ознак гривні формується ще в процесі виготовлення паперу. Тільки на етапі виготовлення може застосовуватися до 12 елементів захисту банкнот як для машинного розпізнавання, так і ознак, які визначаються за допомогою зору та дотику. Окрім того, саме при виготовленні паперу для гривні формується здатність банкноти протистояти механічному впливу та стійкість до забруднень. Українські гроші мають найсучасніші захисні ознаки та підвищену стійкість до зношення.
«Саме під час виготовлення паперу закладаються основи довговічності банкнот і якісного їх захисту. Захисні ознаки, що формуються в процесі виготовлення банкнотного паперу, частіше всього не можуть бути відтворені поліграфічним способом і тому мають додаткову цінність. Виготовлення паперової основи для гривні – досить місткий та складний процес, недосяжний звичайному паперовому виробництву. А виробничі потужності і традиції виготовлення грошей взагалі існують далеко не в усіх країнах світу", – підкреслює Василь Іщенко, директор Фабрики банкнотного та захищеного паперу. Виготовлення продукції зі складним дизайном, у якому поєднуються різні, у тому числі ексклюзивні способи друку (райдужний, трафаретний, орловський офсетний і орловський інтагліо) та використовуються фарби з різними захисними властивостями є своєрідною візитівкою Банкнотної фабрики – підкреслив Василь Іщенко.
Власне виробництво грошових знаків, рівень та сучасність їх захисту є складовою іміджу країни. За якістю поліграфічного виконання та рівнем захисту гривня не поступається таким валютам світу, як євро, фунт стерлінгів тощо.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільським школярам ...
Наступна новина: На Львівщині завершився ...

КОМЕНТАРІ