Депутати-свободівці: «Безпрецедентно порушуючи законодавство України, міліція творить новий виток політичних репресій проти націоналістів»

Депутати-свободівці: «Безпрецедентно порушуючи законодавство України, міліція творить новий виток політичних репресій проти націоналістів»

22.09.13 13:29 0 982
Міліціянти Хорольського району під час затримання свободівців здійснювали ледь не «спецоперацію із затримання державних злочинців». Намагаючись сфабрикувати кримінальні справи проти націоналістів за ст. 296 Кримінального кодексу України, правоохоронці Полтавщині насправді продовжують чергову хвилю політрепресій проти націоналістів. На цьому 20 вересня 2013 року під час брифінгу в кулуарах Верховної Ради України щодо ситуації, яка склалася навколо подій, пов’язаних із знищенням пам’ятника Лєніну в Полтавській області, та розгортанням хвилі міліційного терору проти членів ВО «Свобода», наголосили народні депутати-свободівці Андрій Іллєнко та Юрій Михальчишин.

Народні депутати повідомили, що під тиском членів Компартії затриманим активістам намагалися сфабрикувати кримінальні справи за найбільш заполітизованою в часи правління режиму Януковича статтею Кримінального кодексу України – ч. 2 ст. 296 (хуліганство, здійснене групою осіб). Водночас Андрій Іллєнко порівняв порушення кримінальних справ проти націоналістів за цією статтею з методами тоталітарного Совєцького Союзу, коли «неугодних» звинувачували в «антисовєцькій діяльності». Сьогодні ж, як зауважили націоналісти, статтю 296 ККУ можна назвати «свободівською». Адже саме за цією статтею порушено кримінальні справи проти десятків націоналістів за участь у різноманітних антивладних акціях або ж заходах, спрямованих на захист прав громади.

Розповідаючи про ситуацію із затриманням націоналістів на Полтавщині, Юрій Михальчшин зазначив, що свободівців безпідставно понад 12 годин протримали в райвідділку, а до того – ще стільки ж часу на автошляху Київ – Харків. Так, у райвідділі без доступу до їжі та води понад пів доби тримали активістів «Свободи» Руслана Андрійка, Сергія Бондаря і Віктора Поштаря. «Без пред’явлення будь-яких звинувачень у свободівців абсолютно незаконно вилучили транспортний засіб. Націоналістам також погрожували та залякували їх. Ба більше, міліційне начальство на рівні заступників керівника обласного управління МВС намагалося здійснити принизливу процедуру вилучення особистого одягу затриманих для так званої «експертизи», чого не допустили народні депутати», – наголосив парламентар.

Юрій Михальчишин зазначив, що вчора разом із депутатами-свободівцями Андрієм Іллєнком та Андрієм Міщенком вони цілий день провели в Полтавській області. «Намагаючись визволити із незаконного утримання наших побратимів, які перебували в Хорольському райвідділі міліції, ми впродовж кількох годин вели такі собі «переговори» з керівництвом Полтавської міліції. Пізніше ми також брали участь у судовому засіданні, метою якого було обрання запобіжного заходу для трьох свободівців», – зауважив націоналіст.

Своєю чергою, Андрій Іллєнко наголосив на тому, що під час утримання свободівців у райвідділі міліції один із націоналістів знепритомнів, оскільки в нього стався гіпертонічний криз. Натомість міліціянти жодним чином не відреагували на те, що Віктор Поштар втратив свідомість. За словами Андрія Іллєнка, допомагали свободівцеві його затримані побратими, бо правоохоронці не спромоглися навіть викликати швидку.

Націоналіст також звернув увагу журналістів на безпрецедентне нехтування законодавством та службовими повноваженнями з боку міліціянтів Полтавщини.

«Свободівці, зокрема я особисто, неодноразово стикалися з міліційним, суддівським, прокурорським свавіллям, яке відбувається в усій країні. Однак такого цинізму й нехтування законодавством, яке ми побачили вчора в Полтавській області, не було вже давно. Ми побачили там не лише повне нехтування Кримінально-процесуальним кодексом – там були очевидні ознаки кримінальних зловживань із боку посадових осіб внутрішніх справ районного та обласного рівнів. Міліціянти без жодних пояснень, без пред’явлення будь-яких обвинувачень затримали людей майже на добу. Вони тиснули на свідків, тиснули на суд і фабрикували відверто висмоктані з пальця кримінальні справи, які не витримують жодної юридичної критики, що доводили наші адвокати», – підкреслив парламентар.

Коментуючи затримання націоналістів у Полтавській області, народні депутати наголосили, що міліціянти Хорольського району здійснили ледь не «спецоперацію із затримання державних злочинців». Зокрема, Андрій Іллєнко зауважив, що свободівців затримали у зв’язку з тим, що в одному із сіл Хорольського району впав трухлявий пам’ятник Лєніну. Водночас біля райвідділку, де утримували свободівців, стоїть свіжопофарбований пам’ятник Дзержинському, тому зрозуміло, які цінності сповідують місцеві влада й міліція, та якими будуть їхні дії.

«На Полтавщині впав істукан сифілітика та кровожерливого маніяка Лєніна. Внаслідок цього ми побачили якусь неадекватну реакцію представників правоохоронних органів. Вони вчора діяли так, ніби сталася якась надзвичайна пригода загальнонаціонального масштабу – на місце події з’їхалося керівництво міліції та прокуратури та почало ловити всіх, хто може перебувати в радіусі 50-ти кілометрів», – заявив Андрій Іллєнко.

Юрій Михальчишин також повідомив, що повалений пам’ятник Лєніну не входив до жодного реєстру архітектурних та історичних пам’яток. Натомість місцева влада вже поспішила оцінити нанесений «збиток» у 7 400 грн.

Нагадаємо, що в ніч на 19 вересня свободівців затримали працівники міліції в Хорольському районі Полтавщини. Після 12-годинного утримання на автотрасі доправили в Хорольський райвідділ управління МВС. Націоналістам офіційно не висували жодних звинувачень. Вочевидь, обласне керівництво прокуратури й міліції замість того, аби дотримуватися закону, чекало конкретної вказівки з Банкової щодо подальших дій. Слід зазначити, що під час перебування в райвідділку одному із затриманих – Вікторові Поштарю – стало зле. В активіста "Свободи" стався гіпертонічний криз, від чого він знепритомнів (докладніше: http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/042386/).

Активістам інкримінують порушення статті 296 Кримінального кодексу України ("Групове хуліганство").

Перед початком судового засідання близько сотні свободівців та місцевих мешканців вимагали звільнити з-під варти затриманих (докладніше: http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/042402/). Активістів відуписти близько 9-ї ранку 20 вересня.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото

фото

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ