Олександр Охріменко: З часом українці будуть переказувати гроші виключно в гривнях

Олександр Охріменко: З часом українці будуть переказувати гроші виключно в гривнях

22.09.13 14:07 0 867
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає нововведення НБУ щодо зарахування валютних переказів на рахунки у гривневому еквіваленті потрібним для України кроком, спрямованим на зниження доларизації економіки.
Про це експерт сказав в ефірі телеканалу БТБ.
Охріменко нагадав, що зміни не позначаться на тому, хто переказуватиме валюту. Отримувач же одержить у банку, куди перераховано кошти, конвертовану в гривнях суму за курсом даної фінустанови.
«В принципі , це потрібно. Ми ж говоримо про територію України. Ніщо не міняється, якщо ви переходите за межі України. Якщо по території України – будь ласка, перераховуйте гривню… Я так розумію, з часом люди не будуть перераховувати валюту – виключно гривню. Тому можна вважати, що це зменшення доларизації - тобто менше буде доларів на території України», - наголосив він і додав, що така практика поширена в багатьох країнах світу.

Ще одну постанову НБУ - про посилення контролю за розрахунками при операціях з імпорту товарів, зокрема імпорту без увезення товару в Україну – Охріменко назвав дуже важливою в боротьбі з незаконним виведенням коштів за кордон.
«Ця постанова надзвичайно важлива, вона стосується нашого імпорту, перш за все боротьби із сірим імпортом. Тому що, на жаль, деякі імпортери, використовуючи схеми неввезення товару , займалися тим, що під виглядом імпорту перевозили гроші за кордон у свої офшорні рахунки і там їх ховали» , - зазначив він.

Експерт пояснив, що постанова зобов’язує банки в разі, якщо нема реальної операції, повідомляти податківцям про її відсутність. «І та особа, яка перерахувала валюту, повинна податковим органам пояснити, що це за валюта, що це за операція, яка була мета, і відповідно, якщо це була незаконна операція ,– повернути валюту», - сказав Охріменко. «Для всяких сірих імпортерів – це буде проблема. Для тих, хто працює нормально – я думаю, проблем не буде» , - підсумував він.

Нагадуємо, 21 вересня набуває чинності постанова НБУ “Про порядок надходження коштів в іноземній валюті на поточні рахунки фізичних осіб в межах України”, відповідно до якої валютні перекази в Україні на рахунки громадян та іноземців здійснюватимуться у гривневому еквіваленті.
Також 21 вересня Нацбанк запроваджує зміни, що вдосконалюють порядок здійснення банками контролю за операціями з імпорту товарів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чи може приватний ...
Наступна новина: Маєте торговий патент - ...

КОМЕНТАРІ