Євген Магда: Рейдерство треба карати кримінальною відповідальністю

Євген Магда: Рейдерство треба карати кримінальною відповідальністю

22.09.13 14:39 0 787
Політолог Євген Магда вважає, що відповідальність за рейдерські захоплення в Україні має бути істотно посилена, зокрема треба передбачати кримінальне покарання. Про це він сказав в ефірі телеканалу БТБ.

Політолог зазначив, що Україна мусить забезпечити прозорі правила функціонування економіки і захистити підприємства всіх форм власності, оскільки від рейдерства потерпають і власники компаній, і державний бюджет, який недоотримує податків, і потенційні інвестори. Рейдерство призводить не тільки до економічних збитків, а й підриває авторитет держави. Окрім цього, рейдерство стає джерелом корупції, зокрема у судових, правоохоронних та податкових органах.

Те, що питання боротьби з рейдерством перебуває у сфері повноважень Першого віце-прем'єра, за його словами, свідчить про серйозні наміри влади вирішити це питання. Він вважає позитивом роботу анти рейдерської комісії. «Антирейдерська комісія повинна працювати з усіма формами власності - і державною, і приватною, і колективною, і муніципальною», - сказав він і додав, що особливо небезпечно, коли спокусою для рейдерів стають стратегічні державні підприємства.

«Тема забезпечення незалежності суду - вона є не менш важливою, ніж робота антирейдерської комісії. Якщо судді ухвалюють неправомочні рішення і після цього не несуть за це жодної відповідальності - зрозуміло, що такі ситуації породжують спокуси, безкарність і підштовхують до нових подібних кроків», - вважає політолог.

Магда висловився за запровадження кримінальної відповідальності за рейдерство, не нижчої, ніж за пограбування, а також переконаний, що на цей вид злочину не повинен поширюватися термін давності.

На його думку, Україна може запозичити досвід боротьби з рейдерством у країн Східної та Центральної Європи, які свого часу проходили етап роздержавлення власності.

Нагадуємо, 16 вересня відбулося першого засідання оновленого складу Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств. Голова комісії, Перший віце-прем'єр-міністр України С.Арбузов дав доручення підготувати законопроект, якими буде визначено поняття рейдерство та запроваджено за нього кримінальну відповідальність.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ