Змінили податкову адресу – звітуйте за новим місцем проживання

Змінили податкову адресу – звітуйте за новим місцем проживання

22.09.13 14:41 0 952
Відповідно до положень Податкового кодексу України податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в органі доходів і зборів. Фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.
Подання декларації та сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси платника.
Згідно з наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588, платники податків зобов’язані протягом 10 календарних днів від дня реєстрації зміни місцезнаходження (місця проживання), пов’язаної із зміною адміністративно-територіальної одиниці, подати до органу доходів і зборів за новим місцезнаходженням (місцем проживання) заяву за ф. № 1-ОПП або за ф. № 5-ОПП.
Процедури переведення платника податків розпочинаються та проводяться органами доходів і зборів при надходженні хоча б одного з таких документів:
- відомостей державного реєстратора про внесення змін до відомостей про місцезнаходження (місце проживання) платника податків;
- заяви за ф. № 1-ОПП або за ф. № 5-ОПП із позначкою «Зміни», поданих платником податків до органу доходів і зборів за новим місцезнаходженням.
Разом з тим, в органі доходів і зборів за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) термін перебування платника податків на обліку повинен бути продовжений до:
- закінчення документальної перевірки та узгодження сум грошових зобов’язань за її результатами, якщо перевірка була розпочата або призначена та орган доходів і зборів вже повідомив платника податків про її проведення;
- повернення надміру сплачених платежів, контроль за справлянням яких здійснюють органи державної податкової служби, або їх відшкодування платнику податків, якщо останній відповідно до поданих заяв чи податкових декларацій (звітів, розрахунків) претендує та має право на таке повернення чи відшкодування, і термін повернення переплати чи відшкодування настав;
- закінчення процедур судового оскарження сум грошових зобов’язань або закінчення процедур адміністративного оскарження сум грошових зобов’язань та спливу місячного строку після закінчення процедур адміністративного оскарження, якщо в результаті таких процедур органами державної податкової служби прийнято рішення про повне або часткове незадоволення скарги платника податків.
Дані про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого містяться в Єдиному державному реєстрі, передаються до Єдиного державного реєстру у день взяття на облік в органі доходів і зборів за новим місцезнаходженням (місцем проживання) із зазначенням: дати та номера запису про взяття на облік, назви та ідентифікаційного коду органу доходів і зборів, у якому платника податків взято на облік.
Після взяття на облік платника податків, для якого законом установлені особливості його державної реєстрації та відомості щодо якого не містяться в Єдиному державному реєстрі, та повернення ним довідки за ф. № 4-ОПП, виданої за попереднім місцем обліку, орган доходів і зборів видає такому платнику податків нову довідку за ф. № 4-ОПП у встановленому законодавством порядку.
До взяття на облік платника податків в органі доходів і зборів за новим місцезнаходженням (місцем проживання) він сплачує податки, збори, подає податкові декларації (звіти, розрахунки) та виконує інші обов’язки платника податків за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання).
Таким чином, у разі зміни податкової адреси фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку, подання податкової декларації платника єдиного податку та сплата єдиного податку здійснюється за попереднім місцем податкової адреси до взяття на облік такої фізичної особи – підприємця за новим місцем проживання (місцем податкової адреси).


Головне управління Міндоходів у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Я придбав транспортний ...
Наступна новина: Святкування 68-річниці з ...

КОМЕНТАРІ