Видобуток сланцевого газу знизить внутрішні ціни на газ в Україні - Валерій Боровик

Видобуток сланцевого газу знизить внутрішні ціни на газ в Україні - Валерій Боровик

22.09.13 16:48 0 755
Голова правління альянсу "Нова енергія" Валерій Боровик вважає, що реалізація проектів з видобування сланцевого газу в Україні вплине на зниження цін на газ на внутрішньому ринку. Про це він сказав в ефірі програми «Профільний інтерес» на телеканалі БТБ.

За словами експерта, видобуток власного сланцевого газу також зменшить відтік капіталу за кордон.

«В загальному контексті це вплине на внутрішні ціни на газ. Бо видобування сланцевого газу по собівартості менше, в США вони довели вже до 100 дол., в Європі, за оцінками, – 200-220 дол за 1 тис. куб.. Якщо компанії такі серйозні прийшли і заявляють про десятимільярдні інвестиції, то, мабуть, що досить непоганий буде бізнес, і це повпливає загалом на ситуацію по зменшенню цін на енергоносії в країні. І на відток капіталу за кордон на оплату дорого газу», - зазначив Боровик.

Він також додав, що реалізація проектів добре вплине на місцеві території, зокрема – це розвиток інфраструктури, розбудова доріг, робочі місця, покращення водопостачання, додаткові надходження до місцевих бюджетів та ін. Боровик зауважив, що для успішного розвитку проектів необхідно підвищувати поінформованість населення про безпечність технологій видобутку.

Своєю чергою директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич зазначив,що після того, як компанія «Shell» підписала операційну угоду в рамках Угоди про розподіл продукції - найближчими місяцями нема жодних перепон, щоб розпочати буріння.

«Найбільш реалістичний сценарій – 15 млрд куб м газу за рік... Це половина імпорту, який зараз Україна здійснює з Російської Федерації», - сказав експерт і додав, що термін видобутку становить 20-30 років.

Він також повідомив, що за домовленостями п’ять років відводиться на те, щоб компанії здійснили розвідувальне буріння: за угодами з «Shell» – мають бути пробурені 15 свердловин, з «Chevron» – 13.

Нагадуємо, 12 вересня ц.р. Уряд України і компанія «Royal Dutch Shell» підписали Угоду про операційну діяльність, яка дозволяє розпочати роботи з розвідки та видобутку вуглеводнів на Юзівському родовищі газу, що знаходиться в Донецькій та Харківській областях.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівчани сплатили до ...
Наступна новина: Свободівців продовжують ...

КОМЕНТАРІ