Ігор Мірошниченко: «Цінності української влади визначає балалайка, шансон і кокошник»

Ігор Мірошниченко: «Цінності української влади визначає балалайка, шансон і кокошник»

22.09.13 14:55 0 869
Доки українофобська влада представлятиме українців, доти кіно, яке вироблятимуть в Україні, але яке абсолютно не матиме української суті, будуть визнавати продуктом спільного виробництва. Ми дуже чітко усвідомлюємо, що це відбуватиметься незалежно від того, хто визначатиме статус спільного виробництва фільмів. Адже цінності, які представляє нинішня влада, визначає не українська мова, українська культура – їх визначає балалайка, шансон і кокошник. На цьому 17 вересня 2013 року наголосив народний депутат України від ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко під час розгляду в парламенті законопроєкту №0034 «Про внесення зміни до Закону України "Про ратифікацію Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництво".

«Сьогодні в своїй державі українці позбавлені можливости дивитися українські фільми. Українське телебачення пропагує російську культуру через фільми так званого «спільного виробництва», хоча є наші фільми і є приклади вдалої української кіноіндустрії», – наголосив народний депутат. Свободівець, зокрема, навів приклад кінострічки «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», яку торік транслювали в українських кінотеатрах. За словами народного депутата, фільм здобув той касовий рівень, яким можуть похвалитися хіба американські блокбастери.

Слід зазначити, що на початку розгляду законодавчої ініціятиви перед парламентарями також виступив свободівець Богдан Бенюк. Націоналіст наголосив, що українським парламентарям необхідно на законодавчому рівні затвердити достатнє фінансування галузі кіна, адже саме від цього залежить існування кінематографа і державі.

«Українське кіно є, але воно не має простору, не має фільмопростору і можливости бути показаним у той час, коли люди його можуть подивитися. Якщо ми з вами не спимо о 2-3-й годині ночі й увімкнемо будь-який канал, то лише тоді зможемо побачити українські фільми, навіть історичні. Але тільки вночі. Складається враження, що українці – це ті, хто не можуть спати або живуть тільки ночами», – зауважив свободівець. Народний депутат наголосив, що це проблема не лише сьогоднішнього дня – вона тягнеться роками.

Богдан Бенюк зауважив, що головною бідою українського кіна є те, що закладених у б’юджеті коштів катастрофічно не вистачає для того, аби кінотворці змогли втілити в життя всі свої задуми. Водночас Держагенство з питань кіна передбачає для них ці можливості.

«Така ситуація зараз склалася, зокрема, в брата Юрія Іллєнка Михайла – режисера, який нині знімає фільм «Толока». Стрічку присвячено до 200-річчя з уродин Тараса Григоровича Шевченка. Відповідно вихід кіна має відбутися 2014 року. Але з огляду на те, що державне фінансування було виконано, а спонсори, які мали долучитися, зобов’язань не дотрималися, процес загальмувався. І ми розуміємо, як було би прекрасно, аби держава брала на себе повністю фінансування таких фільмів. Це би було гарантією того, що українське кіно таки буде», – наголосив народний депутат.

«Окрім того, сьогодні постає питання: хто буде знімати українське кіно. Адже ми знаємо, що існує театральний інститут імени Карпенка Карого, який готує спеціялістів, зокрема пов’язаних із кіном. Дякуючи тому, що є цей інститут, що є молоді режисери, які знімають короткометражні фільми, ми маємо українське кіно, яке знають у світі. Водночас ми не можемо похвалитися великими епічними картинами, адже від кількости завжди з’являється якість, а не навпаки», – підкреслив свободівець.

Націоналіст наголосив, що саме від Верховної Ради залежить, скільки коштів буде закладено в державному б’юджеті на підтримку українського кінематографа. Адже, як зазначив парламентар, українська влада сама себе звужує, збіднює, позбавляючи українське кіно фінансування для розвитку.

«Усе залежить від того, яке в нас серце б’ється в душі. Дай Боже, щоби воно було таким, яке би нашій, українській землі бажало процвітання, культури, здоров’я, щастя і всіх тих речей, які пов’язані з нашим народом», – підсумував Богдан Бенюк.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)
Наступна новина: Декларацію акцизного ...

КОМЕНТАРІ