Україні варто зберігати суверенітет у зовнішній торгівлі – екс-голова СОТ

Україні варто зберігати суверенітет у зовнішній торгівлі – екс-голова СОТ

23.09.13 08:29 0 825
Україні доцільніше зберігати можливість самостійного укладення угод про вільну торгівлю з різними країнами, утримуючись від передання суверенітету в цьому питанні Єврокомісії або Євразійській комісії, вважає Паскаль Ламі, який очолював Світову організацію торгівлі (СОТ) у 2005-2013 роках. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Виступаючи в суботу на 10-й міжнародній зустрічі «Ялтинська європейська стратегія» (YES), він зазначив, що існують дві основні моделі: з переданням суверенітету в транснаціональний орган, як у ЄС або Митному Союзі, або без передання, як роблять, наприклад, Мексика, Південна Корея, Швейцарія, Канада.

«Ви зберігаєте суверенітет своєї зовнішньої торгівлі й лише коригуєте певні показники між різними країнами. Мені здається, цей варіант більше підходить вашій країні», – сказав експерт.

Він навів три аргументи на користь своєї позиції. По-перше, Україна має великі земельні ресурси, порівняно дешеву робочу силу та природні запаси, і має істотні відмінності, і від Європейського союзу, і від Митного союзу.

По-друге, зазначив Паскаль Ламі, обсяги зовнішньої торгівлі України з ЄС і Митним союзом приблизно рівні, при цьому структура імпорту та експорту значно відрізняється і, можливо, має залишатися дуже різною і взаємодоповнювальною.

Третьою причиною він назвав географічно дуже вигідне положення країни для торгівлі і з ЄС, і з Митним союзом.

Ламі допустив, що в якийсь момент стандарти Євросоюзу і Митного союзу зближуватимуться і в майбутньому вони зможуть функціонувати під егідою якоїсь рамкової угоди, мета якої – забезпечення злиття двох систем, зокрема такі важливі для України сфери, як торгівля енергоресурсами.

«Але поки що Україна має наслідувати приклад Мексики, яка має угоду про вільну торгівлю зі США, Канадою, але є така угода і з ЄС, низкою латиноамериканських країн, а нині вони працюють і з азійськими країнами», – зазначив екс-голова СОТ.

Його підтримав відомий економіст Нуріель Рубіні. «Говорячи про вибір, Паскаль сказав правильно: не потрібно обирати один варіант чи інший (ЄС або Митний союз – ред.). Є третій варіант – зона вільної торгівлі з низкою країн. Якщо ви замкнете себе в Митному союзі, то не зможете укладати угоди про вільну торгівлю, але угода про асоціацію з ЄС залишає таку можливість», – сказав Рубіні.

На його думку, в разі вступу до Митного союзу, економіка якого не дуже стабільна, нестабільність економіки України може лише посилитися.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ