27 та 29 вересня на Волині триватиме Сьомий Міжнародний фестиваль українського фольклору «БЕРЕГИНЯ»

27 та 29 вересня на Волині триватиме Сьомий Міжнародний фестиваль українського фольклору «БЕРЕГИНЯ»

24.09.13 08:09 0 743
27-29 вересня у м. Луцьку відбудеться Сьомий Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня». Його метою є популяризації українських традицій, обрядів, звичаїв, відродження народних весільних дійств, звичаєво-обрядової автентики літньо-осіннього циклу, якими в усі віки славилася наша земля.

Культурно-мистецьке дійство організовується за підтримки Міністерства культури України, Волинської облдержадміністрації та облради, Луцької міськради.

До участі запрошені фольклорні колективи від українських громад Росії, Польщі, Литви, Білорусії, Молдови, Естонії, Румунії та Іспанії, а також зі всіх областей України та районів Волині.

На всіх майданчиках і сценах у ці дні відбуватимуться дійства, притаманні українським традиціям, які багаті плодами збереженого автентичного фольклору і щедрості родючої землі. Збір врожаю, готування весіль, парубоцька звитяга й краса дівчат, музика вулиць і вседостаток застіль. Також змагання косарів і жниць, перший й останній сніп, музикування, пісні та жарти. Буде багато обрядових картинок – весілля, дитячі забавлянки, зажинок та обжинок, молодіжна вулиця.

Так, 27 вересня відкриття фестивалю розпочнеться спільною молитвою (14:00) у Свято-Троїцькому кафедральному соборі, яке продовжиться традиційною святковою ходою до Луцького замку, де о 15 год. відбудеться урочисте відкриття Сьомого Міжнародного фестивалю українського фольклору «Берегиня» та українське народне дійство «Обереги пам’яті», приурочене 200-літтю від дня народження Т.Г.Шевченка. Данина шани великому Кобзареві лунатиме від зарубіжних, українських та волинських мистецьких колективів.

Цього дня з 18 год. у фойє Волинського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка експонуватиметься виставка весільних костюмів, рушників, короваїв та калачів «На щастя, на долю». Древні та автентичні експонати цієї виставки зібрані на теренах Волині і несуть у собі історію сімейно-побутових обрядів і різноманітні стилі виготовлення.

З 18:30 до 20:30 год. на сцені драмтеатру відбуватимуться дійства «Просили мама, просили тато до нас на волинське весілля», де зору глядачів будуть представленні фрагменти весільного обрядового дійства з усіх куточків Волині.

У 2013-й, оголошений Президентом України Роком дитячої творчості, на фестивалі відбудуться ігри та забави у виконанні дитячих фольклорних колективів «Забавлянки» та «Котилася торба з високого горба».

Важливим акцентом фестивальної програми має стати обжинкове народне дійство «Жнії молодії, серпи золотії!» та «Щоб нам жито родило!». Самобутні народні українські пісні у виконанні фольклорних колективів з України знайдуть відображення у святковому дійстві «Народна спадщина», а колективи з-за кордону продемонструють майстерність і повагу до української пісні та обрядовості у мистецькій імпрезі під назвою «Золота квітка». Справжні народні музики на давніх музичних інструментах запросять на торжество народного танцю «Ой, заграйте мені, замузичте мені!».

На вулицях древнього Луцька можна буде побачити народне життя Волині і Полісся через призму етнографічних майданчиків. Райони Волинської області відтворять обійстя гончаря, кузню, лісничівку, старовинний шинок, млин, ґуральню, рибальське подвір'я... Пасічники обіцяють почастувати справжнім бджолиним медом.

Закриття фестивалю відбудеться 29 вересня о 14 год. У цей час на сцені Волинського академічного обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка вінцем фестивалю стане обрядове дійство «Українське весілля».

Із детальною програмою фестивалю «Берегиня» можна ознайомитися за посиланням http://www.cult-voladm.com.ua/newsView/175/.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: рятувальники провели ...

КОМЕНТАРІ