Незабаром лучани зможуть повідомляти про проблемні питання життя міста через мережу інтернет

Незабаром лучани зможуть повідомляти про проблемні питання життя міста через мережу інтернет

24.09.13 13:48 0 834
У міській раді відбулася робоча нарада з питань початку реалізації проекту «Відкрите місто». Участь у ній взяли міський голова Микола Романюк, його заступники Лариса Соколовська та Тарас Яковлев, керівники структурних підрозділів міської ради та комунальних підприємств.

Розпочинаючи зустріч, Тарас Яковлев повідомив, що фонд «Східна Європа» оголосив конкурс на участь у проекті «Відкрите місто: посилення участі громадян у розвитку місцевої громади». В результаті наше місто стало одним із переможців конкурсу.

Міський голова Микола Романюк зазначив, що програма «Відкрите місто» - це черговий крок до налагодження зворотного зв’язку з територіальною громадою і можливість останньої контролювати нашу діяльність, можливість висловити свою позицію та запропонувати свої пропозиції щодо вирішення тієї чи іншої проблеми, питань та спільної участі у її вирішенні. Найголовніше, що є прозорість. Вся система авторизована. Тут необхідно усім зважено та з відповідальністю підходити до цього питання.

За його словами, це новий досвід і його необхідно впроваджувати та працювати над його швидкою реалізацією. На перших порах система вивчатиметься, виявлятимуться шляхи покращення її роботи. Міський голова переконаний, що цей ресурс буде корисним як міській владі, так і лучанам. «Нині цей процес на стадії становлення, але ми хочемо його якнайшвидше реалізувати. Проводитимуться зустрічі, консультації і спільно покращуватимемо роботу», – наголосив він.

Потому керівник проекту «Відкрите місто» Михайло Наход детальніше розповів про суть проекту та його особливості. Він зауважив, що місто Луцьк - одне із п’яти пілотних міст у реалізації проекту. Крім нас, участь у ньому беруть Суми, Запоріжжя, Миколаїв та Бурштин (Івано-Франківська область). Після 1 лютого 2014 року до проекту «Відкрите місто» має долучитися ще п’ять українських міст. Тож він висловив сподівання, що через 3-5 років участь у ньому братиме половина обласних центрів України.

Михайло Наход зазначив, що проект спрямований на запровадження інноваційних механізмів участі громадян у вирішенні місцевих проблем, налагодження результативної співпраці громадян і органів місцевої влади, активізацію самоорганізації громадян. Буде створено геоінформаційний веб-ресурс, на якому користувачі зможуть відзначати та описувати конкретну проблему їхніх громад. Однак, зауважив він, це мають бути проблеми не окремої сім’ї, людини, а цілого будинку, вулиці тощо. За його словами, на веб-ресурсі буде близько 50 найменувань проблем. Люди зможуть вибрати необхідну їм тематику і залишити своє повідомлення, додати короткий опис проблеми, завантажити фото чи відео.

Крім того, Михайло Наход зауважив, що повідомлення громадян спрямовуватимуться до відповідного управління міської ради. Користувачі матимуть змогу відслідковувати, в якому статусі перебуває їх повідомлення та які кроки щодо усунення проблеми прийнято.

Також він повідомив, що у структурних підрозділах міської ради та комунальних підприємствах має бути визначена відповідальна особа, яка раз у день заходитиме на сайт чи електронну пошту, дивитися, які повідомлення надходять, та інформувати про них свого керівника. Відповідно останній вже сам визначатиме, хто має займатися вирішенням питання чи проблеми, з якою звернулися громадяни. Також працівники будуть на цьому ж веб-ресурсі інформувати про стан розв’язання піднятого питання.

Михайло Наход зауважив, що під кожною проблематикою буде можливість коментувати. Повідомив, що після вирішення питання, воно ще 20 днів залишатиметься активним на сайті, а потім переходить у архів.

За його словами, громадяни отримують дієвий інструмент для зворотного зв‘язку з владою та зможуть привертати увагу до актуальних проблем своїх громад. Лучани матимуть можливість самоорганізовуватися навколо вирішення місцевих проблем. Місцевий бізнес та інститути громадянського суспільства зможуть планувати свої благодійні ініціативи та соціальні проекти, базуючись на потребах громад.

Крім того, Михайло Наход повідомив, що вони тісно співпрацюватимуть з міською владою, будуть модерувати роботу веб-ресурсу, інформуватимуть і навчатимуть громадян користуватися системою. Також вони проводитимуть навчання для працівників міської ради. За його словами, проводитимуться раз у місяць зустрічі, під час яких обговорюватимуть виявлені недоліки та шляхи покращення роботи.

Михайло Наход також додав, що залишити повідомлення на веб-ресурсі зможуть лише авторизовані користувачі. Орієнтовно сайт розпочне роботу з 1 жовтня. Спочатку це буде у тестовому режимі. Працюватимуть над виявленням проблем та шляхів покращення.

Керівники структурних підрозділів міської ради та комунальних підприємств задали свої запитання та висловили пропозиції.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Врізка в нафтопровід на ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ