На Хмельниччині межі компетенції ОВС при здійсненні примусового виселення

На Хмельниччині межі компетенції ОВС при здійсненні примусового виселення

24.09.13 13:39 0 877
Працівники органів внутрішніх справ діють при проведенні виконавчих дій у межах компетенції та повноважень, установлених Законом України «Про міліцію».

Житлове законодавство встановлює три види виселення:

1) з наданням іншого благоустроєного житлового приміщення;

2) з наданням іншого житлового приміщення;

3) без надання житлового приміщення.

Відповідно до частини третьої статті 47 Конституції України позбавити громадянина житла можна лише на підставі закону за рішенням суду. Відповідно до статті 109 Житлового кодексу УРСР (далі — Кодекс) виселення із займаного житлового приміщення допускається на підставах, установлених законом. Виселення проводиться добровільно або в судовому порядку. Допускається виселення в адміністративному порядку з санкції прокурора лише осіб, які самоправно зайняли жиле приміщення або проживають у будинках, що загрожують обвалом.

Громадянам, яких виселяють з жилих приміщень, одночасно надається інше постійне жиле приміщення, за винятком виселення громадян при зверненні стягнення на жилі приміщення, що були придбані ними за рахунок кредиту (позики) банку чи іншої особи, повернення якого забезпечене іпотекою відповідного жилого приміщення. Жиле приміщення, що надається особі, яку виселяють, повинно бути зазначено в рішенні суду або постанові прокурора.

Звернення стягнення на передане в іпотеку жиле приміщення є підставою для виселення всіх громадян, що мешкають у ньому, за винятками, встановленими законом. Після прийняття кредитором рішення про звернення стягнення на передане в іпотеку жиле приміщення всі громадяни, що мешкають у ньому, зобов’язані на письмову вимогу кредитора або нового власника цього жилого приміщення добровільно звільнити його протягом одного місяця з дня отримання цієї вимоги. Якщо громадяни не звільняють жиле приміщення у встановлений або інший погоджений сторонами строк добровільно, їх примусове виселення здійснюється на підставі рішення суду.

Виселення громадян при зверненні стягнення на жилі приміщення, що були придбані ними за рахунок кредиту (позики) банку чи іншої особи, повернення якого забезпечене іпотекою відповідного жилого приміщення, є підставою для надання цим громадянам жилих приміщень з фондів житла для тимчасового проживання відповідно до статті 132 2 цього Кодексу. Відсутність жилих приміщень з фондів житла для тимчасового проживання або відмова у їх наданні не тягне припинення виселення громадянина з жилого приміщення, яке є предметом іпотеки.

Межі компетенції ОВС при здійсненні примусового виселення окреслені спільним наказом МВС України та Міністерства юстиції України від 25.06.2002 №607/56/5, яким визначено інструкцію про порядок взаємодії ОВС України та органів державної виконавчої служби при примусовому виконанні рішень судів та інших органів (посадових осіб).

Підставою для залучення працівників органів внутрішніх справ до забезпечення громадського порядку при примусовому виконанні рішень судів та інших органів (посадових осіб) є постанова державного виконавця, затверджена начальником відділу державної виконавчої служби та скріплена печаткою. Працівники органів внутрішніх справ у разі необхідності залучаються державними виконавцями для охорони громадського порядку до проведення виконавчих дій при виконанні рішень судів та інших органів (посадових осіб) у випадках вселення та виселення.

Про залучення працівників органів внутрішніх справ для забезпечення охорони громадського порядку при проведенні виконавчих дій державним виконавцем виноситься постанова, яка затверджується начальником відділу державної виконавчої служби та скріплюється печаткою відділу.

Працівники органів внутрішніх справ у разі необхідності залучаються державними виконавцями для охорони громадського порядку до проведення виконавчих дій при виконанні рішень судів та інших органів (посадових осіб) у випадках:

• примусового входження до приміщень та сховищ боржників — юридичних осіб у разі відмови державному виконавцю у добровільному допуску до них;

• примусового входження до житла чи іншого володіння боржника — фізичної особи за рішенням суду, у разі відмови державному виконавцю у добровільному допуску до них;

• арешту й опису майна боржників, його вилучення;

• вселення та виселення;

• розшуку у виконавчому провадженні громадянина-боржника, дитини за ухвалою суду або транспортних засобів боржника за постановою державного виконавця;

• при проведенні інших виконавчих дій, передбачених Законом України «Про виконавче провадження».

Роль міліції в таких випадках в більшості має функцію охорони громадського порядку, аби на допустити незаконних дій з двох сторін.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Экс-тренер "Буковини" ...
Наступна новина: Неповнолітні рівнянки ...

КОМЕНТАРІ