Поняття "хабар" та "неправомірна вигода": питання співвідношення

Поняття "хабар" та "неправомірна вигода": питання співвідношення

24.09.13 13:37 0 1775
Проблема боротьби з хабарництвом та корупцією набуває значної актуальності в сучасних умовах. На необхідність ведення такої боротьби вказують майже всі високопосадовці, висуваючи при цьому власні концепції та стратегії.

Під «неправомірною вигодою» слід розуміти грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги матеріального або нематеріального характеру, що їх обіцяють, пропонують, надають або одержують безоплатно чи за ціною, нижчою за мінімальну ринкову, без законних на те підстав.

Із цього випливає, що неправомірна вигода уособлюється грошовими коштами, іншим майном, перевагами, пільгами, послугами матеріального або нематеріального характеру. Очевидною є і подібність предмета неправомірної вигоди та предмета хабара.

18 травня 2013 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність із стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією».

Законом всі корупційні правопорушення, пов’язані з отриманням неправомірної вигоди, віднесено до злочинів. Водночас замінено термін “хабар” на “неправомірну вигоду”.

Цей законодавчий акт суттєво посилює відповідальність за вчинення корупційних правопорушень. Зокрема нормами цього Закону криміналізуються поняття «обіцянки неправомірної вигоди» та «прийняття обіцянки неправомірної вигоди». Також в кримінальному законодавстві замінюється термін «хабар» на уніфіковане поняття «неправомірна вигода», яке охоплює не лише матеріальні предмети, а й немайнові вигоди.

Даним Законом змінено статті Кримінального кодексу України, які тепер мають назви:

- стаття 354 – «Підкуп працівника державного підприємства, установи чи організації»;

- стаття 368 – «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою»;

- стаття 369 – «Пропозиція або надання неправомірної вигоди службовій особі»;

- стаття 370 – «Провокація підкупу».

Зазначенні нововведення в кримінальному законодавстві держави спрямовані на виконання положень Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією, яка ратифікована Законом України №252-V від 18 жовтня 2006 року.

Також внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення; Законів України:«Про господарські товариства»; «Про основи національної безпеки України»; «Про засади запобігання і протидії корупції»; «Про застосування амністії в Україні».

Зауважимо, що сама природа неправомірної вигоди по суті збігається із природою хабара, оскільки як неправомірна вигода, так і хабар спрямовані на задоволення матеріальних потреб службової особи та передаються їй виключно за виконання чи невиконання обумовлених дій.

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ