Олег Гелевей: «Необхідно змінювати законодавство про трансплантацію органів, щоби захистити не тільки права пацієнтів, але й лікарів»

Олег Гелевей: «Необхідно змінювати законодавство про трансплантацію органів, щоби захистити не тільки права пацієнтів, але й лікарів»

24.09.13 18:03 0 1226
Медицина потребує реформування на законодавчому рівні. Проблеми, які зумовлюють ситуацію в трасплантології в Україні, мають різний характер: законодавчий, організаційно-фінансовий та ментальний. Необ’єктивне та упереджене ставлення суспільства до трансплантології через елементарну необізнаність багатьох людей створює проблеми для медиків, які унеможливлюють порятунок життя иншої людини. Про це 23 вересня 2013 року заявив народний депутат від Всеукраїнського об’єднання «Свобода», секретар парламентського комітету з питань охорони здоров’я Олег Гелевей під час V Національного Конгресу з біоетики.

Свободівець від імені депутатського корпусу привітав учасників Конгресу та побажав присутнім конструктивної праці в напрацюванні пропозицій щодо удосконалення законодавства в царині охорони здоров’я.

У своїй доповіді щодо нормативно-правового забезпечення трансплантації органів парламентар зазначив, що трансплантація в українських нормативних умовах практично неможлива, оскільки цей напрям є одним із найбільш проблемним з біоетичних, соціокультурних, філософсько-релігійних, фінансових і законодавчих питань.

«Щорічно трансплантації серця потребує 2 тис. українців, однак не виконується жодної пересадки. Пересадки нирки чекають 4 тис. осіб на рік, натомість отримують 100. Трансплантації печінки потребує 2-2,5 тис. хворих, а отримує 30-40 осіб. Водночас у США роблять 10 тис. пересадок нирки в рік, 4 тис. – печінки і 2 тис. – серця», – зауважив Олег Гелевей.

Свободівець також наголосив, що 1999 року було ухвалено Закон України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині», який практично не відповідає реальній ситуації, що склалась у вітчизняній трансплантологічній галузі.

«До мене звертаються сотні українців, які мали проблему з трансплантацією органів. Згідно з чинним законодавством, коли людина померла, треба брати дозвіл від родичів для трансплантації органів. З різних причин в Україні родичі померлого доволі рідко (1 з 10-ти випадків) дають одностайну згоду на вилучення органів для пересадки хворим, які цього потребують. Таким чином, в Україні спрацьовує принцип «презумпції незгоди» громадян на те, щоби після смерти стати донором органів чи тканин», – зазначив Олег Гелевей.

На думку націоналіста, найголовнішою проблемою розвитку української трансплантології є необізнаність та неадекватне ставлення громадськости.

«Нині потрібно формувати в населення об’єктивну думку про суспільну значимість взяття органів у померлих та трансплантологію загалом. У европейських країнах центральні та місцеві органи влади вже давно здійснюють інформаційну кампанію, працює соціяльна реклама, яка докорінним чином змінила ставлення громадян до трансплантології як хірургічної галузі. Презумпція згоди ухвалена в багатьох розвинених країнах. Зокрема, в Німеччині, Австрії, Франції, Іспанії існує так звана «презумпція згоди». Якщо за життя людина письмово не повідомляє, що вона проти трансплантації своїх органів, то в разі її смерти з трупа можуть взяти органи для пересадки без згоди родичів. Необхідно змінювати законодавство про трансплантацію органів та инших анатомічних матеріялів людині, бо таким чином ми захистимо не тільки права пацієнтів, але й лікарів. У парламентському комітеті з питань охорони здоров’я є кілька проектів законів про внесення змін до закону про трасплантологію . В цих проектах в основному пропонується зробити реєстр людей, які потребують донорства. Я на законодавчому рівні пропоную, щоб не тільки родичі мали можливість ставати донорами, але й инші люди, які дають прижиттєву згоду на те, щоби стати донором після смерти. Закликаю присутніх до дискусії та діалогу з метою розв’язати необхідну проблему для нормального функціювання медицини в Україні», – резюмував Олег Гелевей.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Олександр Рябченко: ...
Наступна новина: Нехтування правилами ...

КОМЕНТАРІ