В'ячеслав Бутко: Аграрна галузь може стати рушієм співробітництва між Україною і Китаєм

В'ячеслав Бутко: Аграрна галузь може стати рушієм співробітництва між Україною і Китаєм

24.09.13 18:25 0 820
Віце-президент Центру дослідження корпоративних відносин В'ячеслав Бутко вважає, що аграрна галузь є найбільш перспективною у зовнішньоекономічному співробітництві України та Китаю. В ефірі телеканалу БТБ експерт повідомив, що вже цього року є передумови для подальшого збільшення товарообігу між двома державами.

Експерт зазначив, що на переговорах української делегації, яку очолює Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов, з китайською стороною щодо розвитку торговельно-економічних відносин, йтиметься насамперед про сільське господарство та АПК.

«Тут треба зазначити, що ... під час світової продовольчої кризи Україна має дуже серйозні можливості поліпшення свого геополітичного та економічного становища за рахунок унікальних сільськогосподарських умов. А так як Китай, чого гріха таїти, країна з найбільшою кількістю населення, природно, попит на продовольство там високий і буде зростати. Тому я думаю, що саме аграрна сфера є найбільш перспективною в даний момент, в плані зовнішньоекономічної співпраці України і Китаю», - зазначив експерт.

Він додав, що в першу чергу йдеться про експорт української кукурудзи, вже цього року після узгодження фітосанітарних вимог можуть початися поставки ячменю та сої, наступного року до цього переліку додасться ріпак, пшениця, тваринницька продукція, а також на майбутнє – соняшникова олія, цукор та специфічні технічні сільгоспкультури, які використовуються для виробництва комбікормів.

В.Бутко нагадав, що в І півріччі експорт української продукції до Китаю зріс більш ніж на 60% порівняно з тим самим періодом минулого року і становив 1,39 млрд дол. Він додав, що збільшення товарообігу може відбутися за рахунок експорту до Китаю руди, шлаків, золи, жирів рослинного та тваринного походження, машинобудівної продукції. Натомість з Китаю можна імпортувати електричне та механічне обладнання, взуття тощо.

«Я думаю, що основними галузями співпраці можуть бути електронна промисловість, автомобільне енергетичне важке машинобудування, реалізація інфоструктурних проектів, тейлерський бізнес, туризм. Крім того, …дуже серйозні перспективи у співпраці в космічній сфері між Україною і Китаєм, а також залучення портфельних інвестицій від найпотужнішого за світовими масштабами фінансового банківського сектора Китаю - портфельних інвестицій в український бізнес», - сказав експерт.

23-27 вересня в Китаї перебуває урядова делегація на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром Сергієм Арбузовим. На переговорах йтиметься про розвиток торговельно-економічних і політичних відносин, співпрацю в науково-технічній, культурній, космічній, фінансовій, сільськогосподарській, освітній та інших сферах.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ