Закарпаття: грибна пора – безпека на «тихому» полюванні

Закарпаття: грибна пора – безпека на «тихому» полюванні

24.09.13 05:36 0 662
Отруєння грибами набуває особливої актуальності в осінню пору року, коли настає традиційно грибна пора. Найперше правило при виборі грибів – якість продукції, а не її кількість. Тому не кладіть до кошика старі, зморщені або дуже молоді гриби з незрозумілими морфологічними ознаками. Обов'язково зазирніть грибу під шапку – від пластинчастих краще відмовитись. При найменших сумнівах щодо безпечності гриба краще не ризикувати. Нині отруїтись можна навіть їстівними грибами, які неправильно приготовлені або ж виросли на забруднених територіях – поблизу трас чи сміттєзвалищ.

За сухої погоди краще взагалі відмовитись від «тихого полювання» – води у грибах бракує, а токсини, навпаки, накопичуються. Не варто збирати дари лісу у незнайомій місцевості, оскільки рівень забрудненості ґрунту хімією, пестицидами може перевищувати норму. Відтак існує значна загроза отруєння, навіть їстівними грибами.

Після збирання дарів лісу слід ретельно мити руки. Відомо чимало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти саме через брудні руки.

При приготуванні грибів необхідно дотримуватись певної технології. Перше – важливо не те, як довго вони варяться, а як часто зливали воду, в яку виходить отрута. Її слід зливати мінімум тричі протягом варки. Друге – воду обов'язково підсолюють.

Страви з грибів не можна вживати дітям, вагітним, матерям, що годують груддю, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

За повідомленнями Державної санітарно-епідеміологічної служби України (дані станом на 9 вересня), в державі дикорослими грибами отруїлось 20 осіб, з них п’ятеро дітей. Одна особа померла. Щодо Закарпаття, то на середину вересня, за даними санепідемстанції, зареєстровано два випадки отруєнь грибами. Перший стався в Ужгородському районі у червні, коли троє людей вживали суміш різних грибів: білих, підберезовиків, печериць та сироїжок. Другий – у вересні у місті Берегово. Троє місцевих мешканців зібравши гриби-рядовки, не відварюючи їх, посмажили та спожили.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

1. Викличте "швидку медичну допомогу".

2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

Уживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: На Хмельниччині ...

КОМЕНТАРІ