Чернігів: Програма економічного та соціального розвитку міста – не декларація намірів, а повсякденна робота

Чернігів: Програма економічного та соціального розвитку міста – не декларація намірів, а повсякденна робота

25.09.13 13:13 0 1017
Про хід виконання програми економічного і соціального розвитку міста Чернігова за підсумками І півріччя 2013 року доповіла на розширеній нараді заступник начальника управління економіки міської ради Світлана Святушенко.

«Хоча Програма економічного та соціального розвитку є прогнозом можливостей міста, які базуються на макроекономічних показниках, доведених на рівні держави, хочу підвести підсумки І півріччя, адже це підсумки роботи кожного підрозділу міської ради та суб'єкта господарювання міста у напрямку розвитку Чернігова, його інфраструктури та покращення добробуту мешканців», - наголосила С. Святушенко.

Економічний комплекс міста складається з майже 150 великих та середніх підприємств, понад 2400 малих та майже 20 тис. фізичних осіб – підприємців. Промисловий комплекс представляють 384 суб’єкти господарювання.

Як відзначає заступник начальника управління економіки міськради, підприємствам досить важко виходити на докризовий рівень, відновлювати виробництво. За підсумками 1 півріччя реалізовано промислової продукції майже на 3 млрд. грн. Це на 11 % менше порівняно з минулорічним періодом. Майже половина реалізованого – електроенергія ТЕЦ.

Відбувається спад зовнішньо-торгівельної активності. У січні-червні підприємства та організації міста торгували з 78 країнами світу. Експорт зменшився на 10 % і склав понад 59 млн. дол. США. Найбільше скоротились поставки товарів до Росії. Якщо у І півріччі минулого року до цієї країни було експортовано товарів на 23 млн. дол., то у І півріччі цього року – лише на 16,5.

На 4 % зменшився імпорт і склав 107,5 млн. дол. Тенденція, набута у 2010 році щодо негативного сальдо зовнішньої торгівлі, залишилась - мінус 48 млн. дол.

Відсутність збуту та доступного кредитування веде до скорочення обсягів промислового виробництва. Падіння І півріччя - 9%.

В Україні та в області також відбулося падіння на 5 % та майже 11% відповідно. Аналогічна ситуація склалась у половині областей країни.

Позитивних темпів до рівня відповідного періоду минулого року досягли лише чотири з одинадцяти галузей переробної промисловості міста. Збільшились обсяги на підприємствах з виробництва пластмасових виробів та іншої неметалевої продукції майже на 25 %, виробництва машин і устаткування - на 15 %, виробництва меблів та іншої продукції - на 10,5 %, виробництва виробів з деревини та паперу - майже на 4 %.

Не досягли показників минулого періоду підприємства з виробництва хімічної продукції, металевих виробів, електричного устаткування, електронної та оптичної продукції, автотранспортних засобів, харчової промисловості, виробництва текстилю, одягу та взуття.

Зменшилось виробництво пива Чернігівським відділенням «СанІнБев Україна», електроенергії - Чернігівською ТЕЦ. Через нестабільну роботу замовників продукції Ковальського заводу обсяги його виробництва скоротились на 43%. З тієї ж причини втратила частину замовлень ЧеЗаРа (майже 36% обсягів). Наразі ситуація на підприємстві покращується, підписуються нові договори. Є сподівання, що найближчим часом товариство покращить результати своєї роботи.

Продовольча компанія «Ясен», яка забезпечує роботою понад 400 мешканців міста, знизила обсяги виробництва на 15 %. Товариство працює у режимі неповного робочого тижня.

Зменшення замовлень на виробництво одягу та велика конкуренція на ринках збуту, у першу чергу з китайським товаром та мережами «секонд хенд», призвели до значного скорочення випуску продукції на ТК Стиль та «Сіверянці». Не витримує цінової конкуренції і продукція взуттєвої фабрики «Берегиня», що призвело до скорочення випуску на 20%.

«Мабуть найболючішою є втрата єдиного в Україні підприємства з виробництва хімічних волокон – «Чернігівського Хімволокна», яке знаходиться в стані банкрутства», - відмітила С. Святушенко.

Скоротились обсяги виробництва продукції майже на 41% на Чернігівському автозаводі. З другого півріччя частина потужностей підприємства орендується «Бориспільським автозаводом» для виготовлення шкільних автобусів. Чернігівське підприємство виробляє запчастини до цих автобусів. Така кооперація забезпечила роботою понад 400, а минулого року 500 наших мешканців. Надходження до бюджету міста збільшено на 18%. Найближчим часом підприємство планує відновити повний цикл виробництва. Очікується, що завдяки реалізації державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки підприємство отримає додаткові замовлення.

Продовжують стабільно нарощувати обсяги виробництва товариства Новофіл, ТАН, Пласт-Бокс Україна, завод металоконструкцій та металооснастки, УТОГ, Продакшен ЛТД, Чернігівська філія дочірнього підприємства «Малтюроп Юкрейн» та інші.

В умовах скорочення промислового виробництва має місце зменшення обсягів перевезень вантажів автомобільним транспортом, який на даний час не використовується і на третину своїх можливостей. За підсумками півріччя перевезено понад 377 тис. тонн вантажів і виконано 144 млн. ткм вантажообороту, що становить відповідно 72 та понад 64 % до періоду минулого року.

Обсяги капітальних інвестицій у порівнянні з минулим роком зросли на 12 % і склали майже 334 млн. грн. Основним джерелом фінансування залишаються власні кошти підприємств.

За станом на 1 липня обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку міста становив майже 32 млн. дол. США, що на 28 % більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Найбільше інвестицій надійшло з Польщі, офшорів Кіпру та Віргінських островів. З країн СНД отримано 2 % прямих іноземних інвестицій.

70 % інвестицій надійшло в промисловість - це товариства «Пласт-Бокс Україна», «ТФ Кабель Україна» та «Новофіл» У сферу адміністративного обслуговування - 15%, торгівлю 10 %.

Зберігається позитивна динаміка у сфері торгівлі та послуг. Роздрібний товарообіг збільшився на 8 % і становив понад 3 млрд. грн. В середньому на одного жителя за місяць продано товару на 1758 грн, що на 143 грн більше, ніж у минулому році.

Реалізовано послуг на суму понад 550 млн. грн., що на 5% більше періоду минулого року. У середньому одним мешканцем спожито послуг на 4135 грн. в той час як середньообласний показник становить 2885 грн.

Основним узагальнюючим показником роботи економіки міста є фінансовий результат від господарської діяльності. Можна відзначити позитивну динаміку за цим показником. За підсумками півріччя одержано прибуток у сумі 102,2 млн. грн. Минулого року отримали збитків 236 млн. грн. Прибутково працювали понад 54 % підприємств, прибуток яких склав майже 240 млн. грн.

Позитивний фінансовий результат забезпечили енергетики, які отримали позитивне сальдо 172 млн.грн. З плюсом працювали підприємства машинобудування (17,8 млн.грн.) та виробництва пластмасових виробів (7,9 млн.грн.).

Середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника склала 2464 грн. Порівняно з минулорічним періодом розмір заробітної плати збільшився майже на 8 %. В Україні розмір середньомісячної заробітної плати - 3181 грн., по області -2439. Проте Чернігівщина продовжує займати одне з останніх місць. Серед обласних центрів за рівнем заробітної плати наше місто займає передостаннє місце. Менше отримують лише у Тернополі.

Заборгованість із заробітної плати скоротилась на 368 тис. грн. і на 1 липня становила 9,7 млн. грн. Протягом півріччя борг із виплати заробітної плати мали 50 підприємств міста. Ліквідували заборгованість - 17. На перше липня не розрахувались із працівниками 30 підприємств. Нарешті ліквідувала борг розміром понад 2 млн.грн. «ЧеЗаРа», яка, починаючи з лютого 2009 року, не вибувала з переліку боржників.

Повільний темп скорочення заборгованості зумовлений ростом боргів підприємств будівельної галузі, доля яких становить понад третину в загальному обсязі. Серед цих підприємств Будівельна компанія «Домобудівник», ПАТ Чернігівбуд, 209 УНР та інші. Великі темпи нарощення у «Домобудівника», борги якого становили майже 1,2 млн.грн. Загальна сума боргу будівельників склала понад 3,5 млн.грн.

Така ситуація в будівельному комплексі міста позначилась і на обсягах введеного в експлуатацію житла, показник зменшився майже на 13 %. Прийнято в експлуатацію 71 житловий об’єкт загальною площею 20,4 тис. кв. м.

Спостерігалось зростання кількості звернень до міського центру зайнятості. Протягом півріччя зареєструвались 5437 осіб. Це на 14,5% більше, ніж за відповідний період минулого року. У той же час навантаження на 1 робоче місце та рівень зареєстрованого безробіття залишились на рівні 6 місяців 2012 року.

На 19-ти комунальних підприємствах міської ради працювало 3187 осіб, середній розмір заробітної плати становив 2260 грн. Фінансовий результат діяльності комунальних підприємств (сальдо) – збитки розміром 13,1 млн. грн. Збитково працювали 13 підприємств. Найбільші збитки отримали підприємства житлово-комунальної сфери через невідповідність тарифів об'єктивним витратам на надання послуг та недостатність обсягів бюджетного фінансування.

Сума надходжень від орендної плати до міського бюджету складає майже 5,9 млн. грн., у тому числі за цілісні майнові комплекси – майже 4,9 млн. грн.

Бюджет міста до загального та спеціального фондів отримав понад 487 млн. грн. З них власні та закріплені надходження загального фонду бюджету склали майже 202 млн. грн. Фінансовий ресурс міста збільшено проти показника січня-червня минулого року на 7,8 млн. грн. або на 4 %. За доходами бюджету на одну особу Чернігів знаходиться на рівні Запоріжжя, Дніпропетровська та Івано-Франківська.

«Ми розуміємо, що нашу роботу - роботу влади, мешканці міста оцінюють не за виконанням тих чи інших показників, а за розвитком інфраструктури, якістю надання соціальних послуг, станом благоустрою міста», - зауважила заступник начальника управління економіки.

Оцінюючи звіти, можна констатувати - не все, що планувалось, зроблено. Стримує фінансова обмеженість, а на додачу ще й систематична затримка платежів органами Державної казначейської служби. «Ми маємо здобутки у сфері охорони здоров’я, освіти, у соціальній та комунальній сфері проте реально оцінюємо і потреби міста. Впевнена, що кожен присутній керівник знає, що ще необхідно зробити для міста і готовий працювати над цими питаннями. Наше завдання мобілізуватись та виконати Програмні завдання, тому що це не прогнози, а те, чого від нас чекають мешканці міста», - резюмувала доповідачка.

За матеріалами управління економіки міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Чернівецькій області ...

КОМЕНТАРІ