На Тернопільщині вшанували пам`ять громадсько-політичного діяча Ігоря Ґерети

На Тернопільщині вшанували пам`ять громадсько-політичного діяча Ігоря Ґерети

26.09.13 08:17 0 771
Поминальною молитвою та теплим словом пом`янули археолога, історика, мистецтвознавця та громадсько-політичного діяча, уродженця нашого краю Ігоря Петровича Ґерету. Відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку на пошанування засновника та першого директора Інституту Національного відродження Ігоря Ґерети.

25 вересня цього року йому б виповнилося 75 років. «Я хотів би низько вклонитися та подякувати Ігорю Петровичу за ту роботу, яку він проводив для розвитку культури та мистецтва нашого краю та України вцілому, - цими словами розпочав свій виступ директор департаменту культури, релігії та національностей Тернопільської облдержадміністрації Григорій Шергей. «Говорити про нашого земляка можна багато, але ніхто і ніколи не забере в цієї людини усіх його заслуг перед Тернопільською землею, перед нашою державою», - заявив Григорій Шергей.

Ще з студентських років Ігор Ґерета прагнув повалити радянську владу в Україні й мріяв відновити державну незалежність. Ігор Ґерета очолив тернопільське середовище учасників визвольного руху шістдесятників. За що і поплатився. У 27 років його заарештували в Одесі, звинувативши в проведенні «антирадянської агітації та пропаганди». А у 28 засудили до п`яти років позбавлення волі. До здобуття Україною незалежності Ігор Ґерета перебував під наглядом органів держбезпеки та партапарату, довелося забути і про науково-творчу кар`єру. Відтак, він до кінця життя пропрацював у Тернопільському краєзнавчому музеї. Проте, жодні переслідування не стали на заваді займатися наукою та громадською діяльністю.

Тернопільщина завдячує Ігорю Ґереті школою мистецтв, яка відкрила двері першим учням у 1994 році і позиціонувала себе спочатку, як мистецька, а згодом набула статусу загальноосвітньої. Завдяки нашому земляку з`явився Інститут Національного відродження України, який носить ім`я свого організатора. Ігор Ґерета став тим кістяком суспільства, на якого тоді і тепер рівняються люди, вчаться жити так, як жив великий мистецтвознавець, беруть з нього приклад любити і відстоювати власну державу.

З нагоди вшанування пам`яті Ігоря Ґерети в обласному краєзнавчому музеї працює виставка «Ігор Ґерета та археологія Тернопільського краю». О 17.00 годині в Тернопільській обласній філармонії розпочнеться вечір пам’яті заслуженого діяча мистецтв України Ігоря Ґерети за участю камерного оркестру Чернівецької обласної філармонії під керівництвом брата ювіляра Олеся Ґерети, мистецьких колективів обласної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Ґерети, бандуриста Миколи Литвина, гостей свята.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ