В Івано-Франківській області розповіли як не стати жертвою шахрайства при працевлаштуванні

В Івано-Франківській області розповіли як не стати жертвою шахрайства при працевлаштуванні

26.09.13 13:08 0 768
41Останнім часом до правоохоронних органів почали частіше надходити скарги та нарікання на шахраїв, які обрали собі злочинний шлях у сфері працевлаштування.

На жаль, від цього не захищений ніхто, тому аби розібратися у елементарних порадах щодо перешкоджання та уникнення обману під час пошуку роботи, а також про те, як уберегтися від шахрайства під час працевлаштування та надання послуг посередниками у цій сфері міліція проводить інформаційну компанію серед населення по підвищенню рівня правосвідомості.

Однією з найбільш поширених шахрайських схем — ненав’язливе вимагання грошей під час прийому на роботу. Зазвичай, нечисті на руку компанії пропонують кандидату на місце пройти платне навчання, без котрого він нібито не зможе розібратися в тонкощах своєї нової посади. А витративши час і гроші на здобуття зазвичай не дуже потрібних знань, претендент залишається ні з чим — в зв’язку із тим, що ситуація змінилась, йому пропонують прийти «пізніше», наприклад, через пару місяців.

Шахраї можуть не лише намагатись видурювати гроші, а й використовувати претендентів як безкоштовну робочу силу. Наприклад, перекладачеві можуть запропонувати для оцінки його здібностей перекласти з десяток сторінок, а копірайтеру — написати кілька рекламних матеріалів. В таких випадках слід бути обережним і поцікавитись, чому обсяги роботи настільки великі. Або ж кандидата можуть взяти на роботу з низьким рівнем оплати на час випробувального строку і розпрощатися з ним після його закінчення, мотивуючи тим, що він його не витримав. Аби уникнути таких випадків, бажано заздалегідь детально обговорювати з роботодавцем всі умови взяття на роботу.

Щоб підстрахувати себе та не втрапити в халепу керівництво обласного УМВС надає громадянам поради, зокрема, при влаштуванні на роботу.

- В першу чергу, потрібно впевнитися в особі роботодавця, його існування взагалі, а також функціонування на ринку того чи іншого підприємства, до якого Ви звертаєтеся.

- Вимагати у роботодавців документи, які засвідчують реальне існування підприємства та необхідної вакансії.

- Звернути увагу на заробітну плату, яка вказана у вакансії. Вона не повинна перевищувати середню по галузі, а якщо вказана сума неправдоподібно висока — це вже повинно наштовхнути на думку, що «працюють» шахраї.

- Коли вам телефонують із запрошенням на співбесіду, шахраї воліють якомога менше говорити по телефону, а детальну інформацію обіцяють повідомити на співбесіді, на яку запрошують усіх і кожного, без попереднього прохання вислати резюме.

- Сама ж співбесіда з майбутнім роботодавцем проходить в масовому порядку, люди йдуть потоком або проводиться загальна лекція з усіма шукачами.

- Не сплачуйте кошти роботодавцю за обіцяне «майбутнє» місце роботи, або спецодяг, навчання, товари для подальшого продажу, проїзний, відкриття зарплатного рахунку в банку та ін. Відкритий роботодавець усі витрати бере на себе.

- Вкладайте трудові договори чи інші письмові підтвердження, які засвідчують Ваше виконання трудових обов’язків. У випадку, якщо трудовий договір формально укладений не був, питання про встановлення трудових відносин можливо вирішити виключно у судовому порядку, на підставі ЦПК України.

- Обережно відноситися до посередницьких послуг на ринку працевлаштування. Саме посередницька діяльність у знаходженні роботи все частіше обертається для свідомих громадян звичайним шахрайством. Особи, які називають та видають себе за посередників у пошуку роботи, беруть гроші із довірливих громадян, обіцяють працевлаштування, а потім зникають. І довести вину останніх дуже тяжко. Адже ніякого юридичного чи законодавчого підтвердження даним злодіянням немає.

Пам’ятайте! Стати жертвою шахраїв дуже легко! Будьте пильні, перевіряйте надану Вам інформацію, адже краще ніж Ви самі ніхто Вас не захистить!

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ