Луганські правоохоронці пропонують зробити безстроковою акцію

Луганські правоохоронці пропонують зробити безстроковою акцію "Увага ! Діти на дорозі!"

26.09.13 13:25 0 980
Саме таку точку зору озвучив начальник ДАІ міста Луганська підполковник міліції Андрій Катасанов на нараді, яка проходила у формі «круглого столу». У ньому взяли участь голова Луганського представництва національної асоціації мотоциклістів України Тетяна Вираскова, а також начальник відділу молоді, виховної роботи та позашкільної освіти департаменту освіти Луганська Ігор Гаргань.

А метою цього заходу стало підбиття результатів місячника безпеки дітей на дорогах, який фінішував 20 вересня, і визначення подальших спільних заходів з мінімізації ДТП за участю школярів.

«Загибель дітей у дорожніх аваріях, - такими словами відкрив нараду підполковник міліції Катасанов, - це для всіх нас страшна трагедія і завжди викликає суспільний резонанс. Значить, є привід ще раз дати оцінку профілактичній роботі з цього напрямку ДАІ, педагогів та громадськості. Як відомо, з 20 серпня ми проводили протягом місяця операцію «Увага! Діти на дорогах!». І за даними статистики, саме в цей період істотно скоротилися НП, в яких постраждали діти дошкільного віку та учні. Отже, така щільна спільна профілактична робота в Луганську і області повинна проводитися не тільки епізодично в рамках всеукраїнських акцій, а цілий рік, тобто на постійній основі зі щомісячним підбиттям підсумків».

За пропозицією Андрія Катасанова, на таких «круглих столах» важливо не тільки констатувати факти ДТП, в яких потерпілими виявилися школярі, а й проводити їх аналіз з метою виявлення найбільш больових точок при вирішенні цієї проблеми. А для прикладу, начальник міської ДАІ озвучив наступну статистику, в якій проглядається певна закономірність. Так, якщо розбити середні показники аварійності по днях тижня, виходить наступна «картина». У понеділок – 3, вівторок – 4, середа – 6, четвер – 2, а до вихідних статистика різко погіршується. Зокрема, вже в п'ятницю фіксується 6 надзвичайних подій, в суботу – 9 і неділя – 6. Таким чином, за висновками Андрія Васильовича, сплеск ДТП за участю школярів спостерігається в ті дні, коли вони розслабляються і втрачають пильність. А з іншого боку, як він підкреслив, у ці останні три дні тижня батьки взагалі не контролюють своїх дітей, щоб уберегти від біди на дорозі.

У зв'язку з цим Андрій Катасанов звернувся до представника міського департаменту освіти з проханням частіше проводити зустрічі з батьками, на яких відпрацьовувати питання безпеки їхніх дітей у вихідні дні.

Не менш цікавою виявилася для учасників наради статистика ДТП за участю школярів за віковими категоріями, також озвучена підполковником Катасановим. Тільки в поточному році в Луганську сталося близько чотирьох десятків подібних трагічних подій. Якщо ж розбити статистику за віковими групами, то вимальовується певна закономірність. У 8 подіях постраждали діти від року до 5 років, в 7 – від 5 до 10, 6 ДТП сумно закінчилися для юнаків від 15 до 18 років. А півтора десятка трагедій припадають на підлітків від 10 до 15 років. Отже, за висновком Андрія Васильовича, особливої профілактичної уваги з боку працівників ДАІ, педагогів та громадськості вимагають школярі саме середньої ланки.

На думку Ігоря Гарганова, «геройство» і «хоробрість» підлітків, коли вони перебігають дорогу на червоне світло перед близько рухомим транспортом або мчать на скутерах, це недоліки перехідного віку. І саме з урахуванням психологічних особливостей школярів середньої ланки, як він запевнив присутніх, педагоги Луганська розробили цілу програму заходів щодо профілактики дитячого дорожнього травматизму. Начальник відділу молоді міського департаменту освіти поінформував учасників наради про ту роботу педагогів, яка була проведена в цьому напрямку напередодні нового навчального року. Але, як з'ясувалося, одних лише яскравих барвистих буклетів і брошур про правила безпечної поведінки на дорозі, плакатів і листівок на цю тему виявилося недостатньо. Саме життя, як підкреслив Ігор Гаргань, змушує вчителів проводити профілактичні заходи зі школярами та їх батьками регулярно, а не від випадку до випадку. Загальне схвалення у учасників наради викликала його пропозиція додати до плану профілактичних заходів розділ «Діти – батькам». На думку Гарганова, інспектори ЮІР повинні розповідати дорослим про те, як правильно поводитися на дорозі, дотримуючись ПДР. А ще він наполягав на проведенні міського чемпіонату серед батьків і школярів на знання правил дорожнього руху. І цей захід повинен стати традиційним.

З тим, що тільки дорослі можуть бути прикладом для наслідування, погодилася і голова Луганського представництва національної асоціації мотоциклістів України Тетяна Вираскова. На її думку, ще не всі важелі цієї громадської організації задіяні для профілактики ДТП, які регулярно відбуваються з вини скутеристів-підлітків і дорослих мотоциклістів. Вона запевнила учасників круглого столу, що в цьому навчальному році активісти та волонтери НАМУ будуть частими гостями у школах обласного центру.

Зі свого боку начальник ВДАІ м. Луганська пообіцяв, що не буде давати спокою чиновникам, від яких залежить комплексне обстеження доріг, прилеглих до шкіл. Установка «лежачих поліцейських», турнікетних огорож та дорожніх знаків - ось не повний перелік питань, які Андрій Васильович вирішуватиме з міською владою.

Така ініціатива зробити акцію «Увага! Діти на дорогах!» безстроковою і цілорічною знайшла підтримку і схвалення у начальника ГУМВС України у Луганській області генерал-лейтенанта міліції Євгена Польського, який дав відповідне доручення всім підрозділам ДАІ регіону.

Відділ зв'язків із громадськістю

ГУМВС України у Луганській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: "Передзвін" і центр ...
Наступна новина: На Тернопіллі керівник ...

КОМЕНТАРІ