Про «тіньову» зайнятість - повідомте міндоходівців

Про «тіньову» зайнятість - повідомте міндоходівців

26.09.13 17:34 0 1231
Використання праці найманих робітників без укладання трудової угоди і тіньова заробітна плата (так звана "зарплата в конвертах") набули великих масштабів, тому одним із головних завдань чернівецьких податківців є контроль за дотриманням підприємствами вимог чинного законодавства при виплаті заробітної плати з обов'язковою сплатою податку на доходи фізичних осіб і відрахувань єдиного соціального внеску.

Нещодавно, під час «гарячої лінії» із заступником начальника ДПІ у м. Чернівцях Сергієм Лєсніком, чернівчани мали можливість поспілкуватись саме на цю тему.

Спілкуючись з платниками податків, посадовець наголосив, що неформальна зайнятість є ризкованою: вона не гарантує одержання трудових доходів. Така зайнятість позбавляє найманих працівників багатьох соціальних прав: пенсійного забезпечення, права на допомогу з тимчасової непрацездатності, на оплачувану відпустку, на допомогу з безробіття, на охорону праці тощо.

На запитання небайдужого громадянина М. щодо «скромного» внеску до бюджету податку на доходи фізичних осіб від працедавців - підприємців, або підприємств малого бізнесу, порівняно з бюджетними та іншими організаціями, посадовець повідомив, що основна причина цього дисбалансу -- у приховуванні малим бізнесом дійсних розмірів заробітних плат і виплатах «у конвертах». Сергій Миколайович запевнив, що податкова служба чітко дотримувалась мораторію на проведення одного з видів податкових перевірок, а саме - фактичних перевірок малого бізнесу, що діяв у минулому році. „Однак мораторій ні в якій мері не є індульгенцією,- зауважив Лєснік, - і нікому із суб'єктів господарювання не дає права зневажати нормами законодавства. Наша задача - захистити сумлінного платника податків від несумлінного, і створити для всіх рівні умови ведення бізнесу”.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях звертається до керівників і власників підприємств, а також підприємців - фізичних осіб та попереджає, що їм варто мати на увазі: органи Міндоходів, у випадку одержання інформації про ухилення від оподатковування виплаченої найманим працівникам (у тому числі без документального оформлення) заробітної плати, про неукладання трудових договорів мають право на проведення позапланової документальної виїзної перевірки діяльності такого роботодавця - платника податків, на підставі пп.78.1.13 п.78.1 статті 78 Податкового кодексу України.

Аби запобігти таким візитам податкової, пропонуємо всім роботодавцям, що необґрунтовано виплачують незначну зарплату, принципово переглянути її розміри з урахуванням кваліфікації працівників та інших вимог законодавства.

Наступний сеанс «гарячої лінії» із заступником начальника ДПІ у м. Чернівцях Сергієм Лєсніком відбудеться 8 жовтня з 15,00 до 16,00 за телефоном 54-56-63.

Інформаційно - комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)

КОМЕНТАРІ