27-29 вересня в Луцьку відбудеться VII Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня»

27-29 вересня в Луцьку відбудеться VII Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня»

27.09.13 09:24 0 1010
Упродовж трьох днів з 27 по 29 вересня в Луцьку вже всьоме відбудеться Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня». Його метою є популяризація українських традицій, обрядів, звичаїв, відродження народних весільних дійств, звичаєво-обрядової автентики літньо-осіннього циклу. Про це повідомили організатори заходу під час прес-конференції.

VII фестиваль відбувається згідно розпорядження голови облдержадміністрації Бориса Клімчука та підтриманий головою облради Володимиром Войтовичем. Головним режисером «Берегині» вже вп’яте є народний артист України Василь Вовкун.

Голова оргкомітету фестивалю Олександр Курилюк відзначив, що «Берегиня» є дуже важливим мистецьким проектом для Волині. «Ми дуже відповідально підійшли до підготовки та концепції цієї події. Це – один із небагатьох фестивалів в Україні, що відповідає усім міжнародним стандартам. Це – повноцінний Міжнародний фестиваль. Ми горді тим, що цей захід відбувається на Волині. Наша область відома фестивалями. Це – велика заслуга усіх небайдужих до мистецтва, народної пісні, звичаїв та традицій людей. Фестиваль несе об’єднавчу ідею, тому що наші джерела та традиції, що йдуть з глибин, гуртують нас. Ми раді бачити на фестивалі представників українських громад із зарубіжжя та практично з усіх регіонів країни. Ми знаходимо можливості та ресурси для того, щоб проводити такий фестиваль», - розповів він.

Василь Вовкун зазначив, що не дивлячись на те, що нинішній фестиваль вже сьомий, він не втрачає свою концептуальність. «Єдиний критерій, якого повинні дотримуватись усі учасники фестивалю – автентичність. У своїх виступах вони повинні доносити до глядачів обряди та традиції, опираючись на минуле», - сказав головний режисер «Берегині».

Він розповів, що крізь нинішній фестиваль червоною ниткою пройде три головні теми: 200-ліття від дня народження Т.Г.Шевченка, інтеграція України в ЄС та голодомор 1932-1933 років. Усі вони будуть обіграні учасниками фестивалю на імпровізованих сценах Луцька. «Усі повинні зрозуміти, що «Берегиня» не просто забавка, а серйозний культурний захід», - підкреслив Василь Вовкун.

На фестиваль запрошені фольклорні колективи від українських громад Росії, Польщі, Литви, Білорусі, Молдови, Румунії та Іспанії, а також з Вінницької, Донецької, Житомирської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Херсонської, Черкаської та Чернівецької областей України, а також усіх районів і міст Волині.

На всіх майданчиках і сценах у ці дні відбуватимуться дійства, притаманні українським традиціям, які багаті плодами збереженого автентичного фольклору і щедрості родючої землі.

За підсумками VII Міжнародного фестивалю українського фольклору «Берегиня» буде відзнято фільм.

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Тернополі розпочато ...

КОМЕНТАРІ