На Хмельниччині забезпечення якісною освітою наймолодших членів нашого суспільства - своєрідна інвестиція в добробут нашої держави

На Хмельниччині забезпечення якісною освітою наймолодших членів нашого суспільства - своєрідна інвестиція в добробут нашої держави

27.09.13 08:17 0 891
Дошкільний вік - особливо важливий і відповідальний період у житті дитини, в цьому віці формується особистість, і закладаються основи здоров'я. Важливість і пріоритетність дошкільної освіти визначено на загальнодержавному рівні. Уже другий рік поспіль 27 вересня у День вихователя і всіх дошкільних працівників стало традицією відзначення Всеукраїнського Дня дошкілля. До цього свята в області проводяться різноманітні заходи, виставки дитячих робіт, дні відкритих дверей тощо. Приурочили йому й Міжнародну науково-практичну конференцію « Дошкільна освіта в сучасних вимірах», що тривала впродовж двох днів в обласному центрі. Із науковим форумом, який спрямований на пошук шляхів розвитку дошкільної освіти в нашій державі, учасників конференції вітав голова облдержадміністрації Василь Ядуха.

«Становлення нашої незалежної держави як демократичної, входження її в єдиний європейський простір зумовлюють прогресивні зміни у стратегії розвитку національної системи дошкільної освіти. В умовах глобалізаційних змін на часі модернізація змісту дошкільної освіти, гуманізація її цілей та принципів, переорієнтація на розвиток особистості дитини як основний ресурс, що визначає поступальний рух суспільства. Дошкільний вік – це досить відповідальний період в розвитку людини, який істотно впливає на процес фізичного, психічного та соціального становлення особистості», - сказав Василь Ядуха.

Варто зазначити, що Указом Президента України Віктора затверджено Національну стратегію розвитку освіти в Україні на 2012 - 2021 роки, яка визначає основні напрями, пріоритети, завдання і механізми реалізації державної політики в галузі освіти та складає основу для внесення змін і доповнень до чинного законодавства України, управління і фінансування, структури та змісту системи освіти. З метою забезпечення здобуття дітьми якісної дошкільної освіти затверджені нові штатні нормативи для дошкільних навчальних закладів, якими передбачено, зокрема, посади медичної сестри з дієтичного харчування, соціального педагога для здійснення соціально-педагогічного патронату, інструктора з фізичної культури, практичного психолога, медичних працівників відповідно до профілю закладу.

Принагідно очільник краю зазначив, що вже кілька років поспіль одним із головних пріоритетів роботи влади на Хмельниччині визначено розвиток галузі освіти. Наша область по багатьом показникам займає лідируючі позиції в державі. За період з 2010 по 2013 роки завдяки проведеній роботі додатково створено майже 3,5 тис. місць для дітей дошкільного віку у ДНЗ. В області функціонує 124 навчально-виховних комплекси або об'єднання у формі «дошкільний навчальний заклад-загальноосвітній навчальний заклад». Така системна робота по створенню подібних комплексів є дуже результативною, особливо у сільській місцевості, де наповнюваність шкіл складає 40-60 відсотків. Зокрема, у 2012 році в області створено 9 навчально-виховних комплексів. Найбільше їх функціонує у Славутському (30), Ізяславському (20), Деражнянському (17) районах. В області проводиться робота з відновлення роботи ДНЗ, які свого часу були передані різним структурам, в тому числі й у приватну власність.

«На Хмельниччині продовжено модернізацію змісту освітньої галузі. Розуміючи, що забезпечення якісною освітою наймолодших членів нашого суспільства є своєрідною інвестицією в добробут нашої держави, в області об'єднано всі зусилля на розширення мережі дошкільних навчальних закладів», - підкреслив голова адміністрації. За його словами, залишається актуальним питання задоволення освітніх потреб дітей з вадами фізичного та розумового розвитку. Для таких дітей в області функціонують 4 дошкільні навчальні заклади компенсуючого типу, 88 закладів комбінованого типу, в яких у 227 спеціальних та санаторних групах виховується понад 3300 дітей з порушенням слуху, зору, мовлення, опорно-рухового апарату, інтелекту, з проявами туберкульозної інфекції. Спрямовується також робота на організацію інклюзивної освіти.

Підсумовуючи свій виступ Василь Ядуха зазначив, що позитивні напрацювання в області будуть продовжувати, а ось теоретичне, наукове підґрунтя розвитку дошкільної освіти залежить від учасників шньої та подібних конференцій. Він назвав пріоритетні завдання, які визначені на найближче майбутнє, привітав зi святом всіх працівників дошкільних установ краю.. «Впевнений, що ваша доброта і педагогічна майстерність перетворять кожен день для вихованців у дитячому садку в день радості та щастя», - побажав він.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівецька міська рада ...
Наступна новина: Якщо Вернидуб залишить ...

КОМЕНТАРІ