У Львівській області начальник міліції Червонограда зустрівся з представниками ЗМІ

У Львівській області начальник міліції Червонограда зустрівся з представниками ЗМІ

27.09.13 13:04 0 1435
Минулого тижня начальник Червоноградського МВ ГУМВС України у Львівській області полковник міліції Володимир Калиш виступив перед засобами масової інформації м. Червонограда.

Зустріч відбулася у службовому кабінеті керівника червоноградських правоохоронців. Підставою для її організації були часті випадки телефонних шахрайств на території обслуговування Червоноградського міськвідділу.

Лише за минулий тиждень до міліції звернулось відразу троє червоноградок, які стали жертвами телефонних шахраїв: 76-річна пенсіонерка віддала 3000 гривень, щоб ніби врятувати онука, у 57-річної жінки на «порятунок» сина вимагали 2 тисячі гривень, а у 58-річної мешканки вул. Стуса вимагали 12 тисяч гривень. А кілька днів тому до міліції знову надійшло подібне повідомлення: до 44-річної мешканки вул. Шевченка близько 3-ї години ночі зателефонував невідомий і сказав, що її син потрапив в біду і йому потрібні гроші. За короткий час до її будинку під’їхав незнайомець, якому довірлива жінка передала 300 доларів США та 1600 грн.

Начальник Червоноградського МВ ГУМВС України у Львівській області Володимир Калиш порадив місцевим жителям як не піддаватись обману та діяти у подібних ситуаціях.

Як розповів Володимир Михайлович на даний час відкрито більше двадцяти кримінальних проваджень щодо телефонного шахрайства. Суми завданих людям збитків становлять від однієї до двадцяти тисяч гривень.

При отриманні подібних телефонних дзвінків у будь-кого виникає стресовий стан - це і є головне завдання афериста. Тепер, коли потенційна жертва, хвилюючись за безпеку родича, готова на все, аби йому допомогти, зловмисник пропонує вирішити проблему. Для цього потрібно передати готівкою певну суму грошей. На її збір дають суворо обмежений час, а в деяких випадках майже одразу ж стукають у двері. Перебуваючи у стані стресу, люди, не роздумуючи, поспішають роздобути необхідну суму. При цьому вони навіть не здогадуються набрати номер самого «затриманого», «потерпілого» або зателефонувати до міліції, аби дізнатися, чи відповідає ця інформація дійсності. А до правоохоронців потерпілі звертаються тільки після того, як удома з'являється родич якого нібито затримали міліціонери, або коли він сам зателефонує. Проте відбувається це, на жаль, тоді, коли гроші шахраю вже передано.

У серпні Червоноградські правоохоронці затримали 27-річного раніше судимого червоноградця, який за версією слідства є причетний до скоєння як мінімум двох фактів телефонного шахрайства. Також було затримано 20-річного раніше судимого мешканця Червонограда, який є причетним до скоєння як мінімум одного шахрайства. Третій затриманий - 22-річний, раніше судимий мешканець Чернівецької області, який приїхав до Червонограда у червні і мешкав у своєї знайомої. Він довго не думав, де взяти гроші – заходився обдурювати червоноградців - користуючись довірою людей, виманював у них по стаціонарному (домашньому) телефону гроші в значних сумах. При цьому він представлявся кимось із близьких родичів. Як пояснив згодом сам зловмисник, він набирав навмання номери з телефонного довідника. Якщо трубку піднімала жінка, представлявся близьким родичем і починав розповідати, що з ним трапилась ДТП і терміново необхідні гроші. Хто виявився довірливим, той і повірив йому. Загалом йому інкримінується п’ять фактів шахрайства.

Вкотре звертаюся до червоноградців: коли до вас телефонують і представляються сином, онуком чи ще кимось, не вірте одразу. Краще зв’яжіться зі своїми рідними, щоб впевнитися, що з ними все гаразд. А тим більше, не поспішайте виконувати умови шахраїв та виносити гроші. Більшість ошуканих людей розповідали правоохоронцям, що знали про телефонні шахрайства, однак все одно повірили. У будь-якому випадку повідомляйте міліцію за телефонами 102 або 2-24-93.

Оксана Козачок,

помічник начальника Червоноградського МВ міліції
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ