Тернопільщина: Акція “Прямуй дорогою до здорового серця”

Тернопільщина: Акція “Прямуй дорогою до здорового серця”

27.09.13 11:32 0 1059
“Прямуй дорогою до здорового серця” – на таку тему в Тернопільській облдержадміністрації відбулася прес-конференція, присвячена Всеукраїнському дню серця за участю директора департаменту охорони здоров’я Руслана Мостового. Акція проводиться в Україні уже третій рік поспіль, цьогоріч вона стартувала 23 вересня.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Руслана Мостового, держава робить усе можливе, аби кількість смертей від хвороб системи кровообігу мінімізувалася. Власне покращення первинної профілактики захворювань, а це постійне інформування населення щодо дотримання здорового способу життя, раннє виявлення пацієнтів з високим серцево-судинним ризиком вчасного виконання вторинної та третинної профілактики - дотримання національних формулярів та протоколів лікування, забезпечення ефективної роботи мережі закладів системи охорони здоров’я, із застосовуванням необхідних методів лікування, включаючи так звані інтервенційні процедури, зокрема стентування, аорто-коронарне шунтування, лікування порушень ритму є тими факторами, які збережуть здоров’я громадян.

З червня 2012 році в Україні працює пілотний проект з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Його мета зниження цін на ліки від гіпертонії та відшкодування їх вартості. Відтак, як повідомив Руслан Мостовий, мешканці Тернопільщини мають можливість придбати ліки від гіпертонії з 90%-ою знижкою, або ж отримати безкоштовно.

10300 людей померло минулого року в області від хвороб системи кровообігу», - таку цифру озвучили на прес-конференції. «Ситуація із серцево-судинними захворюваннями як на Тернопіллі, так і в інших регіонах залишається складною, - каже терапевт департаменту охорони здоров’я області Лариса Матюк. «В Тернопільській області серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями страждає 57,8% дорослого населення, в т.ч. 36,8% працездатного. Проте, є інші цифри. Так, у 2012 році в порівнянні з 2008 роком смертність населення Тернопільщини від хвороб системи кровообігу знизилась на 6,7%; первинний вихід на інвалідність дорослого населення зменшився на 10,0%; знизились щорічні темпи зростання поширеності серцево-судинних і судинно-мозкових хвороб серед дорослого населення». Таких результатів вдалося досягти, кажуть фахівці, завдяки виконанню заходів обласної програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань, а також реалізації пілотного проекту по гіпертонії в нашій області.

Разом з тим, медики наголошують, що проблема здоров’я людини – це не проблема лікаря, а проблема самої людини. Суспільство має звикнути вести здоровий спосіб життя і вчасно звертатися та обстежуватися у фахівців.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Ужгороді затримали ...
Наступна новина: У Львові на Святі Кави ...

КОМЕНТАРІ