Едуард Леонов та Павло Кириленко вимагають від кримських очільників СБУ та міліції припинити підігрувати російським силовикам

Едуард Леонов та Павло Кириленко вимагають від кримських очільників СБУ та міліції припинити підігрувати російським силовикам

27.09.13 14:14 0 1883
Народні депутати України свободівці Едуард Леонов та Павло Кириленко звернулися до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора, голови Служби безпеки України та очільника Міністерства внутрішніх справ з приводу тиску з боку СБУ та керівництва ГУМВС України в Криму на працівників міліції Станіслава Краснова й Олександра Костенка, які стали на захист мешканок Криму, які після викрадення опинилися в сексуальному рабстві в Росії.

Як стало відомо, громадянина Росії, власника відомої українофобської газети «Московський комсомолець» Павла Гусєва слідство підозрює у злочинній діяльності на території Криму, зокрема, організації сексуального бізнесу й викраденні громадянок України. Працівники кримської міліції С.Краснов та О.Костенко, які з’ясовували обставини справи, очевидно, з подачі силових структур Росії, одразу потрапили під потужний тиск із боку СБУ та МВС. На думку народних депутатів України від ВО «Свобода», російські силові структури у такий брутальний спосіб намагаються завадити об’єктивному розслідуванню справи й обілити свого громадянина, для чого відверто використовують такі важелі, як кримське керівництво СБУ та міліції.

«Усе почалося з того, що 27.05.2013 мешканка Сімферополя Наталя Шугальська написала заяву до Київського райвідділу міста Сімферополь, у якій вказала, що її було викрадено в Сімферополі та вивезено до Москви (Російська Федерація), де її примушували надавати послуги сексуального характеру. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження за статтею 146 Кримінального кодексу України («Позбавлення волі чи викрадення людини»). Приблизно 28–29 травня 2013 року речник Головного управління МВС України в АР Крим полковник міліції Ольга Кондрашова зробила заяву, що Наталя Шугальська написала відмовну заяву, хоча відомо, що ця заява з’явилась у справі не раніше ніж за місяць. Також неясно, чи писала вона цю заяву, оскільки весь цей час відбувався потужний тиск на слідство з боку органів прокуратури України та Росії, а також з боку російського консульства. Один із телеканалів Росії знайшов цю дівчину та взяв у неї інтерв’ю, де вона цілковито підтвердила свою заяву про скоєний проти неї злочин», – йдеться у зверненні націоналістів.

25.06.2013 в Сімферопольський райвідділ міліції звернулась іще одна особа, Оксана Голубнича, з подібною заявою. За цим фактом було внесено інформацію до ЄРДР №12013130810002518 за частиною 2 ст. 303 Кримінального кодексу України («Сутенерство»). За два дні дівчину допитав слідчий Сімферопольського райвідділу міліції, але протокол допиту знищено. Нині відкрито кримінальне провадження за статтею 146 Кримінального кодексу України («Позбавлення волі чи викрадення людини»). У скоєнні цього злочину слідство підозрює Павла Гусєва, власника газети «Московський комсомолець». Як стало відомо з матеріялів слідства, П.Гусєв систематично отримував гроші від членів злочинного угрупування.

«Під час цих подій на працівників кримської міліції Станіслава Краснова і Олександра Костенка почався тиск із боку їхнього керівництва, що було задокументовано. Причиною тиску є відмова слідчих примушувати Наталю Шугальську писати відмовну заяву та їхня категорична незгода зі злочинними наказами керівництва, а також допомога, яка триває і досі, Оксані Голубничій. Унаслідок тиску з боку Служби безпеки України та керівництва ГУМВС України в АР Крим Станіслав Краснов та Олександр Костенко змушені були терміново дати прес-конференцію в Києві та розповісти про всі відомі їм факти злочинів. Після прес-конференції, яку Станіслав Краснов та Олександр Костенко дали 11 вересня 2013 року, кримська міліція вдалася до відвертого свавілля. Зокрема, вранці 12 вересня 2013 року міліціянти Головного управління АРК викрали зі школи в Сімферополі малолітнього сина Оксани Голубничої – його затягли до машини та примушували розповісти, де перебуває його мати, щоби змусити її дати відмовну заяву. Цей факт Станіслав Краснов та Олександр Костенко зафіксували на відео», – розповів народний депутат Павло Кириленко.

У ніч з 12 на 13 вересня 2013 року група міліціянтів без форми намагалася штурмом взяти квартиру Оксани Голубничої та знайти її родичів. Ту квартиру, де вона жила, всю ніч осаджували кілька чоловіків, які намагалися зламати замок на дверях. Коли їм це не вдалося, вони забарикадували двері дошками, щоби ніхто не міг вийти з квартири. Станіслав Краснов та Олександр Костенко прибули на місце подій, аби розчистити вхід до квартири та звільнити всіх, хто там перебував. Міліціянти, які там перебували, відмовилися називати себе і вимагали, щоби С.Краснов та О.Костенко залишалися на місці, а також блокували рух автомобіля. Ці факти також зафіксовано на відео.

«На даний момент на Станіслава Краснова та Олександра Костенка чинять шалений тиск, їх посилено шукають по всьому Сімферополю, по декілька разів на день приходять до їхніх домівок. Старший лейтенант міліції Олександр Костенко після прес-конференції був незаконно звільнений (наказ №230 О/С Головного Управління МВС України в АРК) з формулюванням «За порушення службової дисципліни». Станіслава Краснова поки не звільнили лише тому, що відразу після прес-конференції він з тяжким загостренням гастриту потрапив до хірургічного відділення лікарні. Як тільки міліційне керівництво дізналося, що Станіслав Краснов перебуває в лікарні, вони примусили лікарів терміново виписати пацієнта. Рапорти на короткострокові відпустки, які Станіслав Краснов та Олександр Костенко писали перед прес-конференцією, зникли з райвідділу. Вважаю, що дії керівництва кримських силових відомств зумовлені впливом Росії, чиї силовики у такий брутальний спосіб намагаються завадити об’єктивному розслідуванню справи й обілити свого громадянина, для чого відверто використовують такі важелі, як кримське керівництво СБУ та міліції», – підкреслив Едуард Леонов.

Свавілля керівництва ГУМВС у Криму доходило до того, що його керманичі запрошували представників СБУ, які по декілька годин допитували й чинили психологічний тиск на Станіслава Краснова і Олександра Костенка. Потім ці працівники СБУ зустрічали міліціянтів на вулиці та погрожували їм фізичною розправою.

Зважаючи на цю ситуацію, народні депутати України від ВО «Свобода» Едуард Леонов та Павло Кириленко вимагають: внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані для проведення досудового слідства обставин вчиненого працівниками МВС та СБУ злочину (здійснення насильницьких дій та погроз убивства Станіслава Краснова й Олександра Костенка); внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань дані для проведення досудового слідства обставин вчиненого посадовими особами Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України злочину щодо бездіяльности щодо припинення злочину («Позбавлення волі чи викрадення людини») та провести негайну ретельну перевірку викладених фактів, розслідувати кримінальні справи та притягнути винних осіб до кримінальної відповідальности.

Відео:


Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: В. Зуб: «Непокоїть те, що ...

КОМЕНТАРІ