У Луцьку стартував VІІ Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня»

У Луцьку стартував VІІ Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня»

28.09.13 11:48 0 1150
VІІ Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня» триватиме три дні. Захід розпочався спільною молитвою на Театральному майдані і святковою ходою до Луцького замку, де й відбулося урочисте відкриття.

Учасників фестивалю від обласної влади привітали заступник голови облдержадміністрації Олександр Курилюк та перший заступник голови обласної ради Юрій Лобач.

Міський голова Микола Романюк, вітаючи гостей у древньому Луцьку, подякував усім, хто прибув на фестиваль продемонструвати пісню свого краю. «Адже мистецтво, культура, народна творчість об’єднують нас», – сказав він і побажав хорошого спілкування і найкращих вражень від нашого міста.

Після привітань розпочалося українське народне дійство «Обереги пам’яті», приурочене 200-літтю від дня народження Т.Г.Шевченка. Данина шани великому Кобзареві лунала від зарубіжних, українських та волинських мистецьких колективів.

У ці дні на всіх майданчиках і сценах міста відбуватимуться заходи, притаманні українським традиціям, які багаті плодами збереженого автентичного фольклору і щедрості родючої землі. Збір врожаю, готування весіль, парубоцька звитяга й краса дівчат, музика вулиць і достаток застіль. Це змагання косарів і жниць, перший й останній сніп, музикування, пісні та жарти. Буде багато обрядових картинок – весілля, дитячі забавлянки, зажинки та обжинки, молодіжна вулиця.

У Волинському академічному обласному музично-драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка експонується виставка весільних костюмів, рушників, короваїв та калачів «На щастя, на долю». Древні та автентичні експонати цієї виставки зібрані на теренах Волині і несуть у собі історію сімейно-побутових обрядів і різноманітні стилі виготовлення.

На сцені театру у фольклорній програмі «Просили мама, просили тато до нас на волинське весілля», будуть представленні фрагменти весільного обрядового дійства з усіх куточків Волині. Важливим акцентом фестивальної програми має стати обжинкове народне дійство «Жнії молодії, серпи золотії!» та «Щоб нам жито родило!». Тут всіма барвами розквітнуть автентичні зажинкові, жнивні, обжинкові пісні та обряди, якими славиться щедра плодотворна українська земля. Самобутні народні українські пісні у виконанні фольклорних колективів з України знайдуть відображення у святковому дійстві «Народна спадщина», а колективи з-за кордону продемонструють майстерність і повагу до української пісні та обрядовості у мистецькій імпрезі під назвою «Золота квітка». Справжні народні музики на давніх музичних інструментах запросять на торжество народного танцю «Ой, заграйте мені, замузичте мені!», де кожен із учасників та гостей фестивалю зможе у запальному танці нагадати усім, як уміли веселитися на народних масових забавах наші дідусі і бабусі.

Вінцем фестивалю стане обрядове дійство «Українське весілля» на сцені музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка, де будуть представлені весільні автентичні обряди з усіх куточків України.

На фестиваль прибули фольклорні колективи від українських громад Росії (Мурманськ, Кубань), Польщі, Литви, Білорусії, Молдови, Румунії та Іспанії, а також із Вінницької, Донецької, Житомирської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської (та міста Києва), Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Херсонської, Черкаської, Чернівецької областей України та усіх районів і міст Волині.

У рамках заходу відбудеться презентація науково-методичного та культурно-просвітницького часопису «Яровиця» – друкованого органу Обласного науково-методичного центру культури Волині.

Організатори культурно-мистецького дійства – управління культури облдержадміністрації, обласний науково-методичний центр культури, за сприяння Міністерства культури України. Захід відбувається за підтримки облдержадміністрації, обласної ради та Луцької міської ради.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ