На Хмельниччині проблеми злочинності серед неповнолітніх міліція обговорила з громадою у прямому ефірі

На Хмельниччині проблеми злочинності серед неповнолітніх міліція обговорила з громадою у прямому ефірі

28.09.13 08:14 0 1207
Начальник відділення кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Хмельницькій області Сергій Цимбалюк спілкувався з громадянами у передачі прямого ефіру «Відверта розмова» на телеканалі «Поділля-Центр».

У студії обговорювались питання профілактики правопорушень у підлітковому середовищі, виховання дітей у правовому руслі, створення умов для їх фізичного, культурного та морального розвитку.

Під час діалогу не лише обговорювалися питання інформативного характеру (про вік, з якого настає кримінальна відповідальність, завдання кримінальної міліції у справах дітей), а й підіймалися злободенні питання про вчинення кримінально-караних діянь дітьми, які ще не досягли віку кримінальної відповідальності, причини підліткової злочинності, вплив школи та сім’ї на виховання сучасного підростаючого покоління.

Жваве обговорення викликало питання вживання алкогольних напоїв неповнолітніми. Сергій Цимбалюк зазначив:

- Питання попередження пияцтва серед дітей є дуже гострим. Турбує той факт, що підґрунтям правопорушень та злочинності в середовищі неповнолітніх нерідко є саме вживання підлітками алкоголю, що в значній мірі стає можливим внаслідок порушення суб’єктами підприємницької діяльності чинного законодавства в частині реалізації алкогольних напоїв. З початку року зі 108 підлітків, які вчинили злочини, 11 або кожен десятий, перебував на момент його скоєння у стані сп’яніння. У цьому році на Хмельниччині працівниками кримінальної міліції у справах дітей до адміністративної відповідальності за розпиття спиртних напоїв у громадських місцях та поява у громадських місцях у п’яному вигляді притягнуто 257 підлітків та виявлено 139 фактів доведення неповнолітніх до стану алкогольного сп’яніння. Такий стан речей вимагає негайної активізації роботи по протидії поширенню пияцтва серед підлітків, особливо на території міст. Саме для них найбільш характерне поширення серед підростаючої молоді алкогольних напоїв, а велика кількість закладів з їх продажу є сприятливим підґрунтям для даного негативного явища. Як свідчить статистика, на молодь є найбільш широким покупцем алкоголю у закладах відпочинку, різноманіття нічних клубів та дискотек для підростаючого покоління, де завжди є попит на спиртне, породжує пропозицію реалізаторів алкоголю.

На питання телеглядачів, який же вихід бачать працівники міліції із цієї ситуації, гість студії відповів:

- Очевидно, має бути посилена відповідальність за продаж неповнолітнім алкоголю, зокрема пива, у будь-якому вигляді. У цьому році працівниками кримінальної міліції у справах дітей виявлено та задокументовано 89 адміністративних правопорушень, передбачених ч.2 ст.156 КУпАП (продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім). Сектором кримінальної міліції у справах дітей Управління внутрішніх справ області разом із працівниками Головного Управління Міністерства доходів у Хмельницькій області в результаті спільних рейдів по виявленню суб’єктів господарювання, які порушують правила торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами, 11 приватних підприємців позбавлено 13 ліцензій, з яких 4 - на право реалізації алкогольних напоїв та 9 - на право торгівлі тютюновими виробами. Поряд із зазначеним на приватних підприємців накладено штрафних санкцій на суму понад 88 400 тисяч гривень. Однак, це мізерна сума у порівнянні з масштабами самої проблеми. Тому наша робота триває.

Сергій Володимирович нагадав власникам закладів зі сфери розваг та громадського харчування про те, що з 16 травня 2013 року вступив у дію закон, який обмежив перебування дітей віком до 16 років без супроводу батьків чи законних представників у зазначених закладах з 22 години вечора до 6-ї ранку. За порушення чинного законодавства передбачена адміністративна відповідальність як осіб, відповідальних за дотримання порядку відвідування закладів, так і батьків, чиї діти перебували там без супроводу.

Тому співробітники кримінальної міліції у справах дітей постійно проводять відпрацювання та рейди, які допомагають виявляти дітей, котрі проводять вільний час без контролю з боку дорослих. Та основна відповідальність за вчинки дітей залишається на батьках, і якщо вони не можуть їх контролювати, то принаймні мають забезпечити нагляд за ними з боку інших, особливо зараз, із початком нового навчального року. Батьки зобов’язані забезпечити належне відвідування дітьми навчальних закладів, систематично цікавитися успіхами та поведінкою дітей в школі, сприяти їх участі у різноманітних культурних, мистецьких та спортивних заходах».

Ведучою передачі було відмічено, що Управління внутрішніх справ неодноразово організовувало та долучалося до низки профілактичних дитячих та молодіжних акцій. Чи приносить така робота позитивні результати з точки зору органів внутрішніх справ?

Сергій Цимбалюк запевнив, що організовані форми відпочинку відволікають дітей від асоціальних занять, дають можливість дітям і бути зайнятими, і використати час для розвитку своїх творчих здібностей, і в той же час уникнути спілкування із сумнівними особами, що згодом може призвести до порушення ними законності. Адже, байдикуючи, діти нерідко вступають у конфлікт із законом. Саме з цією метою ми продовжуємо працювати над організацією та проведенням цікавих культурно-спортивних заходів із дітьми.

розглядається питання про створення Центру підтримки і супроводу дітей у кризових життєвих обставинах, який стане однією із новітніх форм роботи та надання комплексної професійної допомоги підліткам, які перебувають у конфлікті із законом, знаходяться у кризових життєвих обставинах, відносяться до «групи ризику» та потребують допомоги фахівців різних відомств та державних установ.

В ході передачі до розмови активно долучалися і телеглядачі, цікавлячись профілактичною роботою ОВС із сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, втягненням неповнолітніх у злочинну діяльність та азартні ігри. Прозвучало і чимало теплих слів вдячності на адресу працівників кримінальної міліції у справах дітей.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ