Знайомство зі службою: сектор боротьби з кіберзлочинністю

Знайомство зі службою: сектор боротьби з кіберзлочинністю

28.09.13 08:02 0 1100
Сектор боротьби з кіберзлочинністю – наймолодший підрозділ у структурі прикарпатської міліції. В чому саме полягає діяльність міліцейського підрозділу із надсучасною назвою нам розповів його начальник – полковник міліції Андрій Рогалевич.

Андрію Борисовичу, чим саме займається підрозділ?

Сфера нашої діяльності дуже різнопланова. Ми боремося зі злочинами в сфері платіжних систем – це банківська система; в сфері обігу протиправного контенту – незаконна демонстрація фільмів, творів інтелектуальної власності; в сфері електронної комерції господарської діяльності – інтерактивні клуби, ігрові зали, телекомунікації, інтернет-провайдери тощо. Також у нашій компетенції – робота у сфері високих технологій.

Цікаво, а які злочини скоюють проти інтернет-провайдерів?

Коли підключення до Всесвітньої мережі відбувається не по спеціальному волокну, а через радіочастоти, є ймовірність втручання у роботу комунікацій. Деякі громадяни йдуть нечесним шляхом, вмикаючи свої транслятори та цим самим перебиваючи частоту. Для розкриття злочинів у цьому напрямку ми співпрацюємо з Українським державним центром радіочастот.

Як відбувається така спільна робота?

До міліції або до частотнагляду звертається інтернет-провайдер зі скаргами на погіршення інтернет-частоти у певного клієнта. Разом із держцентром радіочастот ми створюємо комісію, яка буде займатися цим випадком. До вказаного місця виїжджають спеціалісти та виміряють частоту. Якщо вона і справді надходить з перешкодами, визначають їх місцезнаходження. Відтак складається протокол, а незаконний ретранслятор вилучається. Цього року складено вже 12 таких протоколів.

У вашої служби дуже широкий спектр роботи. Скільки працівників у штаті сектору боротьби із кіберзлочинністю?

Наразі нас усього п’ятеро, однак маємо велику підтримку як інших підрозділів міліції, так і спеціалістів різних галузей, зокрема у сфері IT-технологій. Наша служба є наймолодшою у структурі органів внутрішніх справ – підрозділ створений на початку 2012 року. Та ми розвиваємося і маємо непогані результати роботи: за два роки функціонування в системі ОВС уже розкрили низку гучних кіберзлочинів.

Наведіть, будь-ласка, конкретні приклади.

На початку цього року ми затримали організовану злочинну групу, яка займалася картковими шахрайства. Четверо громадян, один із яких був колишнім працівником банківської установи шахрайським шляхом заволоділи коштами 58 жителів Івано-Франківської, Закарпатської, Тернопільської та Чернівецької областей на загальну суму понад 150 тис. грн. Цікавим фактом було те, що жертвами шахраїв ставали переважно шкільні вчителі. Зловмисники, в розпорядженні яких була база даних зарплатних та кредитних карток працівників освітніх установ, ошукували громадян шляхом використання банківської послуги «операції без картки».

А цього літа нашими спеціалістами було виявлено особу, яка намагалася реалізувати через мережу Інтернет значну партію наркотичних речовин. Спільно з відділом боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС здійснили оперативну закупівлю в мешканця Івано-Франківська двохсот грамів марихуани. У ході проведення обшуку за місцем проживання цього громадянина було вилучено ще 700 г канабісу, 18 марок ЛСД, 40 г гашишу та 30 г амфетаміну. Також було вилучено системний блок, за допомогою якого зловмисник через Інтернет реалізовував наркотики, 10 мобільних телефонів та три СІМ-карти різних операторів мобільного зв’язку.

На від початку року нами викрито 79 кримінальних правопорушень, учинених із використанням високих інформаційних технологій, з яких 45 відносяться до тяжких та особливо тяжких. Викрито 19 осіб, яким повідомлено про підозру у вчиненні 49 кримінальних правопорушень. Три особи арештовано, до двох зловмисників застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Зважаючи на поки-що короткий проміжок часу існування підрозділу, наскільки про нього знають ті, хто потребує його втручання? Чи звертаються за допомогою, до прикладу, банківські установи?

Так, буквально учора до нас зателефонували із служби безпеки одного з банків міста, клієнтом якого є готель в Івано-Франківську. У липні цього року в готелі перебував громадянин, за проживання якого з індійського банку надійшли кошти на суму дев’ять тисяч гривень. Клієнт поїхав, а через деякий час до банківської установи в Івано-Франківську надійшла претензія з англійського банку. Англійці стверджували, що гроші незаконно перераховані з рахунку громадянина Індії.

Нещодавно цей клієнт знову поселився в івано-франківському готелі. Ми туди відразу ж виїхали, аби його опитати. Чоловік пояснив, що проживає в Лондоні 10 років, а щоб поїхати до України, звернувся до туристичної фірми, яка перерахувала гроші. Врешті питання було вирішено: як з’ясувалося, туристичне підприємство допустило помилку. З рахунку українського банку ці гроші було відкликано, однак підприємство повернуло їх у вигляді готівки. Звичайно, складу злочину ми не виявили, однак результат нашої роботи – ніхто не залишився ошуканим…

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині банальну ...
Наступна новина: Закарпаття: на Мукачівщині ...

КОМЕНТАРІ