В Івано-Франківській області попереджений - отже, озброєний. Вбережіть себе від автомобільних розбійників.

В Івано-Франківській області попереджений - отже, озброєний. Вбережіть себе від автомобільних розбійників.

28.09.13 08:43 0 1223
Багаторічна міліцейська практика, закріплена численними науковими доповідями та працями може стати в нагоді звичайного громадянина. Поінформованість була і залишається важливим аспектом у формуванні соціально зрілої особи. В даній статті, сформованій за науковими міліцейськими матеріалами Ви можете дізнатись основні методи вчинення злочинів автомобільними грабіжниками, аби в подальшому вберегтися від них.

Розбій з метою заволодіння автотранспортом став популярним у злочинців із багатьох причин. Назвемо лише одну – не потрібно гаяти часу на сигналізацію. Набагато простіше силоміць відібрати в автовласника ключі від автомобіля. Звичайно ж, розроблювачі протиугінних систем розглядають такий варіант розвитку подій і пропонують, наприклад, пристрої, коли після відкриття дверцят водій повинен натиснути секретну кнопку, без цього автомобіль або не заведеться зовсім або заведеться, але проїде лише декілька метрів і зупиниться. Однак розбійники обходять і таких захист – вони просто беруть власника автомобіля із собою, щоб той підказував, що потрібно робити, щоб авто не «вередувало».

Злочинці не бояться захоплювати автомобілі на очах у перехожих. Адже, по-перше, бажаючих допомогти жертві знайдеться небагато, а, по-друге, напади частіше усього відбуваються без привернення зайвої уваги.

Грабують найчастіше з 20.30 до 22.30. В цей період трапляється близько 25 відсотків всіх пограбувань. Другий пік – з 13 до 15 – приблизно 20 відсотків. І третій пік – з 16 до 17 – близько 10 відсотків. Висновок, у цей період часу, будьте особливо обережними.

Відтак правоохоронці радять, як найефективніше можна розпізнати грабіжника та вберегтися від нього. По-перше, що впадає в око, то в 90 відсотках випадків грабіжники – чоловіки. Основний віковий діапазон – від 19 до 44 років, таких близько 70 відсотків грабіжників.

Розбійники «грають» на всьому: на раптовості, переляку, почуттях і т.д. Однак випадків, коли власника автомобіля викидають прямо на перехресті, статистикою майже не зафіксовано. Найчастіше буває по-іншому: на паркуванні просять відкрити вікно і завдають удару в голову. Є ще один варіант, характерний для тих, хто сидить у автомобілі з незаблокованими дверцями: праворуч стукає незнайомець, водій повертається, і у цей момент відкриваються дверцята зі сторони водія. Ну а далі – за відомим трагічним сценарієм.

Виходячи з постійно зростаючого обсягу міжнародного автомобільного сполучення України з країнами Західної Європи, варто підкреслити значимість посилення боротьби із цим видом злочинів. В останні роки зафіксовано налагодження міжнародних злочинних зв’язків між організованими злочинними угрупуваннями України та Польщі. Вже на реєструються чисельні викрадення автотранспорту в Польщі з його перепродажем в Україні.

Тож, купуючи автівку «з рук» не нехтуйте елементарним правилом: обов’язково завчасно звернутися в органи Державтоінспекції, провести звірку автомобіля по базах даних «Інтерпол», «Автомобіль», «Угон» щоб не купити «шило в мішку» та не потрапити в конфлікт із Законом.

(За матеріалами Всеукраїнського науково-теоретичного семінару: «Політика української держави у сфері боротьби зі злочинністю».)

СЗГ УМВС України

в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ