Львівщина: інформація департаменту фінансів облдержадміністрації щодо виконання місцевих бюджетів області

Львівщина: інформація департаменту фінансів облдержадміністрації щодо виконання місцевих бюджетів області

28.09.13 10:30 0 1210
У зв’язку з поширенням у ЗМІ повідомлень про проблеми з виконанням місцевих бюджетів та фінансуванням обласних програм, департамент фінансів облдержадміністрації повідомляє наступне.

Відповідно до положень Бюджетного кодексу України департамент фінансів, окрім складання та здійснення функцій з виконання обласного бюджету, регулярно проводить моніторинг виконання місцевих бюджетів, а також виконання податковою і митною службами та іншими органами стягнення завдань з мобілізації податків і неподаткових платежів на території області, вносить пропозиції щодо більш повного використання наявних резервів збільшення надходжень доходів.

Щомісяця вносяться пропозиції про розміщення інформації щодо стану надходження податків і неподаткових платежів до бюджетів усіх рівнів на офіційній веб-сторінці облдержадміністрації із зазначенням міст і районів, в яких допущено відставання. Однак значна частина міст і районів не забезпечує виконання плану надходження платежів до місцевих бюджетів поточного року.

Певною мірою це пов’язано з тим, що доведені області розрахункові показники за доходами на 2013 рік вкрай напружені, а виділений області фінансовий ресурс на виконання делегованих повноважень лише на 3,7 відсотка перевищує минулорічний показник, хоча в поточному році очікується зростання розміру мінімальної заробітної плати на 5 відсотків, посадового окладу (тарифної ставки) першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки – 7,3 відсотка, цін і тарифів на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – понад 6 відсотків та індексу споживчих цін – 4,8 відсотка. Тому згаданий ресурс не забезпечує місцеві бюджети достатнім обсягом асигнувань на проведення найнеобхідніших видатків і надання населенню послуг на рівні минулого року.

Водночас, з метою збалансування місцевих бюджетів і забезпечення коштами найнеобхідніших видатків, у тому числі на оплату праці, органи місцевої влади під час затвердження місцевих бюджетів на 2013 рік збільшили планові завдання за доходами на 125,1 млн. гривень.

Окрім того, однією з основних причин невиконання планових завдань та невисоких темпів зростання надходжень до місцевих бюджетів є зменшення обсягів сплати податку на доходи фізичних осіб рядом великих платників. Це, зокрема, ПАТ “Кредобанк”, ПАТ “ДТЕК Західенерго”, ПРАТ “Львівський локомотиво-ремонтний завод”, ПРАТ “Компанія Ензим”, ВАТ “НПК Галичина”, Стрийський вагоноремонтний завод, ВАТ “Жидачівський целюлозо-паперовий комбінат”, ВП “Локомотивне Депо Львів”, ТзОВ “Лендком ЮА” та інші. (У складі доходів загального фонду місцевих бюджетів цей податок складає понад 80 відсотків).

Проблеми із збалансуванням і виконанням доходної частини місцевих бюджетів не могли не вплинути на фінансування програм.

Проте, незважаючи на напруженість у виконанні дохідної частини, обсяг видатків місцевих бюджетів щорічно зростає, забезпечується в повному обсязі фінансування першочергових видатків.

Що стосується подання прокуратури про усунення виявлених нею порушень вимог бюджетного законодавства, то воно було розглянуто на засіданні колегії департаменту фінансів облдержадміністрації. Відповідно до рішення колегії притягнуто до відповідальності трьох працівників фінансових органів області.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Новий статус Чорткова ...

КОМЕНТАРІ