У Житомирі відзначили 250-річчя Семінарійського костелу Св. Йоанна з Дуклі

У Житомирі відзначили 250-річчя Семінарійського костелу Св. Йоанна з Дуклі

30.09.13 12:10 0 952
29 вересня відбулися святкові урочистості з нагоди 250-річчя ювілею храму та монастиря Семінарійського костелу Св. Йоанна з Дуклі. На урочистій святковій месі були присутні архієпископ Мечислав Мокшицький, Апостольський нунцій Томас Едвард Галліксон, єпископ-емірит Ян Пурвінський, архієпископ Житомирський і Овруцький КПЦ Ізяслав та інші представники церковної влади різних конфесій. В святкових урочистостях взяли також участь заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих, народний депутат України Геннадій Зубко та Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек.

Після святкової Служби Божої з нагоди ювілею для парафіян та гостей провели концерт молодіжного та дитячого парафіяльних хорів. Після концерту – обід для приїжджих гостей з інших парафій та місцевої парафіяльної спільноти на подвір’ї перед храмом.

Довідково: Семінарський костел Св. Йоанна з Дуклі знаходиться по вул. Київській, 4, в самісінькому центрі Житомира. При ньому діє бернардинський монастир. Храм було відреставровано у 1990-х.

Історія Ордену Менших Братів у Житомирі розпочинається в 1761 році. 4 квітня цього ж року король Польщі Зигмунт Август ІІІ надав братам францисканцям землю в околицях Житомира під храм та монастир. Офіційною датою зведення францисканського чернечого дому є 26 вересня 1763 року. На той час в місті знаходився центр повіту та столиця київської дієцезії. Спочатку був побудований мурований монастир та дерев\'яний храм, названий на честь бл. Йоана з Дуклі. В ньому працювали двоє священиків та двоє братів. У час розквіту у монастирі жило більше двадцяти ченців.

Освячення святині відбулося 25 жовтня 1997 року Його Екселенцією Яном Пурвінським. 1 березня 2006 року після 15 річних змагань про повернення монастирських приміщень, дякуючи великим зусиллям священиків, вірних та владі, Житомирська обласна держадміністрація своїм актом урочисто передала колишні приміщення монастиря, які були зайняті з радянський часів обласним військоматом у власність отцям францисканцям.

Богослужіння звершуються на українській, польській та російській мовах. В парафії проходять систематичні катехетичні заняття з дітьми та молоддю, ведуться також курси приготування до таїнств Хрещення, Сповіді, Першого Причастя, Миропомазання та Подружжя. Щонеділі до храму св. Йоана з Дуклі приходить близько двох тисяч вірних.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Пучков: Вилучення вплинуло ...

КОМЕНТАРІ