Алла Шлапак: Лише 23% студентів є здоровими, а Міносвіти та МОЗ уже 22 роки «ділять» відповідальність

Алла Шлапак: Лише 23% студентів є здоровими, а Міносвіти та МОЗ уже 22 роки «ділять» відповідальність

30.09.13 14:11 0 1217
Зниження рівня здоров’я студентської молоді у певній мірі є наслідком неврегульованості сфери відповідальності в цій площині на вищому державному рівні. Про це під час круглого столу з проблем функціонування Київської міської студентської поліклініки зазначила Алла Шлапак – Голова постійної комісії Київради з питань гуманітарної політики.

Депутат підкреслює, що доволі дискусійним є питання - хто в кінцевому результаті несе відповідальність за те, щоб київські студенти були здоровими.

«З точки зору того, що за охорону здоров’я працівника відповідає працедавець, а для студента – це адміністрація ВУЗу, тобто ректорат, то проблему потрібно адресувати до сфери освіти. Однак, за якість надання медичних послуг, все ж таки, відповідає медицина. Проблема породжена тим, що за часи Незалежності України Міносвіти та МООЗ так і не знайшли спосіб чітко регламентувати організацію охорони здоров’я студентської молоді, а натомість перекидають відповідальність один на одного», - пояснює Алла Шлапак.

За її словами, проблеми, які виникли з існуванням та діяльністю Київської міської студентської поліклініки, на сьогодні, вийшли за межі повноважень столичної влади. «Наше завдання сформулювати ключові прогалини і направити звернення до Міністерства освіти та Міністерства охорони здоров’я щодо заходів, спрямованих на поліпшення роботи цього закладу. Повинен бути контроль за станом здоров’я молоді, щоб ректорати через Міносвіти здійснювали постійний нагляд над цим і при цьому взаємодіяли з медициною та місцевою владою», - зазначає Алла Шлапак.

Крім того, вона повідомила, що гуманітарна комісія Київради ініціюватиме розгляд питань щодо охорони здоров’я студентів на засіданнях ректоратів київських ВУЗів. «У нас лише 23% молоді, яка вступає до вишів, є здоровою. При цьому в останні роки значно знизилася кількість студентів, які регулярно відвідують спеціалістів з метою профілактики захворювань, які проходять вакцинацію – 75% студентів не мають щеплень. І цьому слід терміново приділити особливу увагу», - підкреслила Алла Шлапак.


Також Алла Шлапак наголосила, що враховуючи доволі занедбаний технічний стан установи, як голова Гуманітарної комісії Київради, вона докладе всіх зусиль, аби у бюджеті на 2014 рік були передбачені кошти на ремонтні роботи та придбання обладнання для студентської поліклініки м.Києва.


У четвер, 26 вересня, Студентська рада Києва та Постійна комісія Київради з питань гуманітарної політики провели спільний «круглий стіл», присвячений аналізу реального стану надання медичних послуг студентам м.Києва та визначенню шляхів подолання кризових явищ у цій сфері.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Головне управління ...

КОМЕНТАРІ