Чернівці: Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

Чернівці: Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

01.10.13 09:22 0 799
Згідно статистичних даних у м. Чернівцях, з початку 2013 року на гострі кишкові інфекції перехворіло 409 осіб, із них 279 дітей до 18 років, що складає 68,2%.

Захворювання на кишкові інфекції викликають збудники, які попадають в організм головним чином через рот з інфікованою водою, недоброякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій серед дітей, особливо раннього віку є низька санітарна культура матерів, в тому числі недотримання особистої гігієни, правил приготування дитячої їжі та годування дітей. Про це свідчать дані, коли овочі, соки, сир домашнього приготування та побутовий фактор стали причиною захворювань більшості дітей. Свідченням цього є також той факт, що показник захворюваності організованих дітей нижчий ніж неорганізованих у 2,5 рази.

Найчастіше фактором зараження стають брудні овочі, фрукти та ягоди, а також продукти, що продаються в місцях стихійної торгівлі. Особливу небезпеку становлять ягоди, поверхню яких неможливо повністю очистити за допомогою миття водою. На жаль, деякі батьки вживають самі і дають дітям сире молоко, сметану і сир, без попередньої термічної обробки.

Роль мух у розповсюдженні гострих кишкових захворювань загальновідома. На лапках та поверхні тіла мухи переносять велику кількість мікробів на предмети оточуючого середовища: продукти харчування, посуд і т.д.

При купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у cnoci6 зазначений на упаковці та у встановлений термін. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).

На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Не готувати продукти з запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не має перевищувати 2 години.

Хвороба проявляється не одразу. Прихований період при різних кишкових захворюваннях частіше продовжується від 2 до 7 днів. Потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювання, болі в животі, пронос, підвищення температури.

При появі клінічних ознак хвороби треба негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне лікування. Ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

У вогнищі інфекції обов’язково повинна проводиться дезінфекція.

Щоб запобігти виникненню гострих кишкових інфекцій, слід неухильно дотримуватися простих правил:

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних oci6.

НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття i приготування їжі використовувати воду питну в герметично упакованих ємностях або з централізованих джерел водопостачання.

НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.

НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.

НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом.

Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно промивати питною водою. При споживанні дітьми – обдати окропом.

Не порушувати терміни зберігання швидкопсуючих продуктів (не більше 2 – 3 діб) дотримуватись умов їх зберігання (в холодильнику при температурі +20С до +60С) дотримуватись товарного сусідства продовольчої сировини та готових продуктів.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині підвищено ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ