Українців закликають взяти участь у створенні музейної експозиції пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами

Українців закликають взяти участь у створенні музейної експозиції пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами

01.10.13 12:03 0 982
Уже більше ніж сімдесят років відділяє нас від того часу, коли людство здобуло велику перемогу над фашизмом. За ці роки світова історіографія Другої світової війни нагромадила багато тисяч книг, статей, документальних публікацій, мемуарів. Віддаючи належне багатьом із цих праць, слід підкреслити, що в сучасних умовах залишається актуальним питання подальшого історичного дослідження та вивчення передісторії й історії Другої світової війни, її підсумків, наслідків і уроків.

Президент України закликає шанувати пам\'ять тих, хто загинув воюючи за Батьківщину, адже ці люди віддали своє життя аби врятували світ від смертельної небезпеки.

20 вересня 2013 року у м. Корюківка Чернігівської області відбувся захід «Вшанування пам’яті жертв цивільного населення, вбитого під час нацистських каральних акцій знищення населених пунктів України: Житомирщина, Полтавщина, Сумщина, Чернігівщина» у рамках Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України».

Під час заходу відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Корюківська трагедія — національний символ скорботи за знищеними нацистами жителями населених пунктів України», учасниками якого стали делегації Житомирської, Полтавської, Сумської, Чернігівської областей, м. Корюківка та Корюківського району, Українського інституту національної пам’яті.

Учасниками «круглого столу» було прийняте звернення до громадськості, науковців та органів влади областей України щодо надання матеріалів про всі спалені карателями села разом із їхніми мешканцями для Всеукраїнського пантеону спалених сіл та селищ України Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, який створюється у м. Корюківка Чернігівської області.

Інформацію пропонується надсилати на адресу Корюківського історичного музею: 15300, вул. К. Маркса, 8, м. Корюківка Чернігівської області (e-mail: kulkor@i.ua)

ЗВЕРНЕННЯ

громадськості, науковцям та органам влади областей України щодо надання матеріалів про всі спалені карателями села разом із їхніми мешканцями для створення експозиції Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами у місті Корюківка Чернігівської області

Друга світова війна належить до найтрагічніших подій в історії людства, що мала характер глобальної гуманітарної катастрофи. За своїми руйнівними наслідками, втратами воюючих сторін і жертвами серед цивільного населення вона не має аналогів у світовій історії. Головною причиною небачених до цього масштабів жертв серед цивільного населення стали не так звані супутні втрати воюючих сторін під час бойових дій та інші небажані наслідки війни, а результати цілеспрямованої нацистської окупаційної політики щодо населення окупованих країн, особливо тих територій і населених пунктів, де завойовникам чинився опір.

В Україні, де в 1939-1945 роках загинуло 4,5 млн. тільки мирних людей, у політиці нацизму періоду Другої світової війни окремим видом злочинів проти цивільного населення цілком необхідно виділити знищення населених пунктів разом із його мешканцями. За підрахунками Українського інституту національної пам’яті, карателі свідомо спалили разом із їхніми мешканцями понад 670 сіл і селищ нашої країни, в яких більше половини або двох третин хат і споруд зруйновано, вбито дітей, жінок та осіб похилого віку. Тільки на Житомирщині знищено 121 населений пункт, на Київщині - 48, Полтавщині - 6, Сумщині - 65 і Чернігівщині - 63. А це, як твердять дослідники, неповні дані...

Таку ж тактику окупанти застосовували в Білорусі та Росії. Наприклад, у Білорусі спалено кілька сот сіл, пам’ять про які увічнено створенням у 1969 р. Меморіального комплексу «Хатинь», а в музейній експозиції та спорудах Хацунського меморіалу Брянської області Російської Федерації, створеного у 2011 р., згадано кілька сотень знищених населених пунктів Брянщини.

Каральна акція у березні 1943 р. проти цивільного населення Корюківки Чернігівської області, внаслідок якої було знищено близько 7 тисяч мешканців і повністю спалено місто, стала найбільшим з нацистських злочинів в історії Другої світової війни в Європі.

Для вшанування пам’яті жертв трагедії 22 вересня 2011р. Президент України підписав Указ «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії».

На виконання цього Указу створено «Музейно-меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами», який стане національним символом скорботи та пам’яті не лише про Корюківську трагедію, а й про сотні українських сіл, спалених у роки окупації. Передбачено створення музейної експозиції – Всеукраїнського пантеону спалених сіл та селищ України.

Ми передали святу землю з могил невинного убієнних зі спалених сіл Житомирської, Київської, Полтавської, Сумської областей для майбутнього Меморіалу у Корюківці. Пропонуємо всім областям нашої країни наслідувати наш приклад.

Ми, уповноважені представники делегацій Житомирської, Київської, Полтавської, Сумської і Чернігівської областей, громади Корюківського району, свідків трагедії 1943 р. знищеного і потім відродженого міста Корюківка та Українського інституту національної пам’яті, за підсумками проведення «круглого столу» на тему «Корюківська трагедія - національний

символ скорботи за знищеними нацистами жителями населених пунктів України»

Закликаємо громадськість, науковців та органи державної влади всіх регіонів України взяти участь у створенні музейної експозиції - Всеукраїнського пантеону спалених сіл та селищ України Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами у місті Корюківка. Просимо громадськість, органи державної влади, науковців та краєзнавців, співробітників музеїв й архівів надсилати документи, світлини, розповіді -свідків трагедій, інформації та результати досліджень про злочини знищення сіл і селищ разом із цивільним населенням.

Ми глибоко переконані, що конкретне знання про ці страшні злочини проти людяності, послідовна і цілеспрямована державна політика вшанування їх жертв стане важливою засадою створення безумовного засудження можливості їх здійснення в майбутньому потенційними організаторами і виконавцями. Наступні покоління слід виховувати у неприйнятті будь-яких злочинів проти людяності, органічного відторгнення будь-якої злочинної ідеології та політики, зокрема нацизму і фашизму.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: "Чорноморець" - ПСВ ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ