Депутати-свободівці зареєстрували законопроєкт про скасування так званого «утилізаційного» збору

Депутати-свободівці зареєстрували законопроєкт про скасування так званого «утилізаційного» збору

01.10.13 13:08 0 933
Народні депутати України від ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко, Олександр Мирний та Олег Осуховський зареєстрували проєкт закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів». Мета законопроєкту – скасувати сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів для створення однакових умов для імпортних та вітчизняних виробників.

Як повідомив Ігор Мірошниченко, на сьогодні Податковий кодекс встановлює, що у разі пропуску транспортного засобу або партії транспортних засобів на митну територію України контрольний орган повинен оформляти і видавати на кожний транспортний засіб особі, яка ввозить його на митну територію України, довідку про сплату або про звільнення від сплати податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів для подальшої передачі її майбутньому власникові транспортного засобу. Тобто для імпортерів датою настання податкових зобов’язань є дата перетину кордону. А ось для транспортних засобів, вироблених в Україні, – дата реалізації транспортних засобів на внутрішньому ринку України, причому особою, яка виробила (виготовила) такі транспортні засоби. Це явище має ознаки дискримінації і викривлення конкуренції, що грубо суперечить принципам Світової організації торгівлі. Оскільки Україна зобов'язалася ставити в однакові умови як імпортерів, так і місцевих виробників, то запровадження Україною екологічного податку на імпортні транспортні засоби робить неможливим підписання Угоди про асоціяцію з Европейським Союзом.

«Скасування запровадженого екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів прибирає бар’єри для евроінтеграційного курсу України та сприяє виконанню зобов’язання України перед Світовою організацією торгівлі. Окрім того, скасування утилізаційного збору поставить у рівні умови як автоімпортерів, так і автовиробників, які здійснюють крупновузлову збірку. Абсурд цього «утилізаційного» збору ще й у тому, що держава буде створювати утилізаційні центри за кошти громадян. Саме тому ми виступаємо за скасування «утилізаційного» збору, бо необхідно підтримувати українських споживачів, а не олігархів», – зазначив Ігор Мірошниченко.

Народний депутат Олександр Мирний додав: «1 вересня 2013 року набрав сили закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм». Це означає, що з 1 вересня жодна особа не зможе отримати номерні знаки на автомобіль, навіть сплативши «утилізаційний» збір. Така ситуація склалася через те, що Кабінет Міністрів України більш ніж за два місяці так і не спромігся розробити форму довідки щодо підтвердження сплати цього збору. Це повністю абсурдний закон, який створює перешкоди громадянам України у пересуванні власними транспортними засобами, що є грубим порушенням конституційного права на вільне пересування та права власности».

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання «Свобода»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Адміністрування єдиного ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ