Сергій Пономаренко: НБУ зменшує залежність фінансової системи від зовнішніх факторів

Сергій Пономаренко: НБУ зменшує залежність фінансової системи від зовнішніх факторів

01.10.13 13:44 0 1079
Член Комітету НАБУ з питань грошово-кредитної політики та валютного регулювання Сергій Пономаренко вважає, що своїм рішенням про збільшення нормативу обов’язкового резервування за вкладами в іноземній валюті Національний банк України продовжує курс на зниження доларизації економіки, а отже на зменшення залежності фінансової системи від зовнішніх факторів.

В ефірі телеканалу БТБ Пономаренко зазначив, що збільшення з 5% до 7% нормативу резервування вкладів в іноземній валюті стимулює привабливість для комерційних банків депозитних програм у гривні. За його словами, це відбувається на тлі зростання довіри населення до національної грошової одиниці, бо в останні роки курс її стабільний, показники інфляції - на рекордно низьких рівнях, тож сумнівів у вигідності вкладів у гривні у населення нема.

Він навів дані, згідно яких за індексом ставок депозитів у двадцятці банків України, які мають найбільшу частку вкладів у банківській системі, середньозважене значення річної ставки у гривнях – 16, 6%, а у валюті – 7,2%.

Як зазначив Пономаренко, за вісім місяців цього року на тлі зниження кількості внесків у валюті вклади в гривні зросли майже на 20%.

Він наголосив, що збільшення частки гривневих депозитів - це зниження доларизації економіки, а менший рівень доларизації означає меншу залежність фінансової системи від зовнішніх факторів, від монетарної політики інших центробанків і відповідно сприяє стабільності системи.

Нагадуємо, Національний банк України з 30 вересня ц.р. збільшив з 5% до 7% норматив обов’язкового резервування за довгостроковими коштами і вкладами (депозитами) юридичних та фізичних осіб в іноземній валюті.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Представники Львівської ...
Наступна новина: Бізнесменам Чернівеччини ...

КОМЕНТАРІ